Lagen om valfrihetssystem, LOV, är ett alternativ till upphandling enligt LOU, lagen om offentlig upphandling. Den föreslagna nya lagen reglerar vad som ska gälla för de kommuner och lands­-
ting som vill konkurrenspröva kommunala och landstingskommunala verksamheter, och omfattar äldre, personer med funktionssnedsättning samt hälso- och sjukvårdstjänster.
– Den enskilde ska ges möjlighet att själv välja den leverantör som uppfattas tillhandahålla den bästa kvaliteten, sade äldre- och folkhälsominister Maria Larsson vid en presskonferens på torsdagen i förra veckan, där regeringen samtidigt presenterade en satsning på att öka kommunernas intresse för att införa valfrihetssystem för äldre och funktionsnedsatta inom biståndsprövad omsorg.
Regeringen hoppas med den nya lagen bland annat öppna för ideella organisationer och ko­-operativ verksamhet. Under 2009 kommer ett stimulansbidrag om 300 miljoner kronor att fördelas för att uppmuntra kommuner att införa valfrihetssystem.
Lagen om valfrihetssystem, som nu ligger som lagrådsremiss, innehåller bland annat reg-
ler om löpande annonsering i en ny nationell databas för valfrihetssystem, krav på utförare, förfrågningsunderlagets innehåll, ansökan och tilldelning av kontrakt, information till brukarna/invånarna, brukarens/invånarens val av utförare och överprövning.


Enligt lagrådsremissen ska alla leverantörer som ansökt om att få vara med i ett valfrihetssystem, och som uppfyller de fastställda kraven, godkännas varefter kontrakt tecknas. Alla utförare får samma ersättning. Förfördelade leverantörer ges en möjlighet till rättelse.
Kvaliteten kommer att utvärderas i öppna jämförelser.
– Men Socialstyrelsen ska i höst också gå ut med en stor brukarenkät, aviserar äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.