Bakom de nya mediekritiska sajterna står akademiska organisationer, stiftelser, medicinska organisationer eller fristående experter. De flesta har etablerats i den anglosaxiska världen (Storbritannien, Australien, USA och Kanada).

Media Doctor-konceptet bygger på att experter snabbt kvalitetsbedömer och rankar medieinslag med hjälp av ett av sex besläktade instrument, beroende på artikelns fokus. Andra sajter bygger i stället på att experter publicerar längre bakgrundsartiklar som kompletterar mediernas rapporter.
För till exempel artiklar om diagnostiska test rankar Media Doctor kvaliteten dikotomt (ja/nej) efter om informationen är korrekt/fullständig/balanserad utifrån australiska förhållanden för följande indikatorer: metodens tillgänglighet, kostnad, diagnostiska alternativ, medikalisering (disease-mongering, sjukdomsmakeri), evidens, nyhetsgrad, potentiella risker och fördelar i mätbara termer, om det finns hänvisning till pressrelease och uppgivna informationskällor.

Utgångspunkten i Media Doctors bedömning är ett instrument som användes i en analys av läkemedelsnyheter i amerikansk press [Moynihan. et al. N Engl J Med 2000;342:1645-50].
Media Doctor modifierar dock kontinuerligt rankningsinstrumenten.