Regeringen beslutade i mitten av juli om en ny översyn av den psykiatriska tvångsvårdslagstiftningen. Utredningen ska presentera ett förslag till ny lagstiftning senast den 1 juni 2010. I en debattartikel i Dagens Nyheter, i mitten av juli, utlovar socialminister Göran Hägglund och justitieminister Beatrice Ask en större reform med utgångspunkt i Psykansvarskommitténs förslag (SOU 2002:3) när det gäller psykiskt störda lagöverträdare.
Ing-Marie Wieselgren, avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, välkomnar utredningen:
– LTP (Lagen om psykiatrisk tvångsvård) kom 1991, mycket har hänt sedan dess. Vi känner att det i vissa lägen är för svårt att använda tvångslagstiftningen. Man har lappat och lagat i gammal lagstiftning, vilket gjort att till och med Lagrådet har reagerat.
Kenth Persson, psykiater vid Karsuddens sjukhus, är måttfullt positiv.
– Det är bra att en översyn görs. Vi behöver tydliga spelregler, säger Kenth Persson, som dock inte vågar ta ut några segrar i förskott.
– Risken är att en utredning görs mer av populistiska skäl utifrån opinion och ministermord än att vi ska kunna bedriva god vård. Men det är bra att man gör något, för alla går och väntar på att något ska hända. Tyvärr finns det ingen jättebra modell. Vissa farliga patienter kommer alltid hamna i kläm, oavsett lagstiftning.
*
Läs även artikeln ”Regeringen vill avskaffa rättspsykiatrisk vård som påföljd”, publicerad på webben 2008-07-11.