Vårdcentralen Kronan i centrala Sundbyberg startade 1980 och privatiserades 2001. Man har en stor andel gamla och multisjuka, en grupp med stort vårdbehov, men som är svår att få att lista sig – och därmed få ersättning för. Därför satsar Gerd Tinglöf på marknadsföring, till exempel att i ett partytält med kristallkrona erbjuda tjänster vid stadens årliga kräftskiva.
– Valfrihet för patienten är bra, sedan kan det vara problem med ersättningen, till exempel om man har en passiv befolkning som inte förstår varför man ska välja. Att det är viktigt att göra ett val för att ha vårdcentralen kvar.

Gerd Tinglöf är heltidsanställd verksamhetschef för drygt 50-talet anställda sedan ett knappt år tillbaka.
– Vi fokuserar på vad vi kan påverka. Vi granskar hur vi internt kan utveckla arbetet, och hur vi kan genomföra det på ett mer kostnadseffektivt sätt.
Gerd Tinglöf säger att ersättningssystemet kan vara rätt eller fel, men att det är upp till vårdcentralerna att koppla tillbaka till beställaren, som att till exempel påtala att man inte klarar kompetensutvecklingen under givna ramar.
Med personalarbete och utbildningsinsatser har Kronan justerat verksamheten till att passa behoven och överensstämma med de ekonomiska förutsättningarna. Man harutvidgat öppettiderna (8–21), man gör fler hembesök och ett par undersköterskor har omplacerats till reception respektive laboratorium.

Vårdcentralen Kronan har tidigare haft svårt att locka läkare, men 2005 började det vända.
– Vi har fått gott rykte och patienterna kan få läkartid samma dag. Vi har också utbildningsläkare, som nu väljer att stanna kvar på Kronan, berättar Gerd Tinglöf, som i botten är distriktssköterska.
Våren 2007 tillträdde hon som verksamhetschef för Viksjö och Barkaby vårcentraler. Det var meningen att hon skulle få vårdcentralen i Viksjö på fötter. Hon hann dock knappt damma av skrivbordet innan uppdraget ändrades radikalt:
– Efter två dagar fick jag via nätet uppgift om att Viksjö skulle upphandlas. Mitt verksamhetsuppdrag blev plötsligt ett omställningsuppdrag och jag valde att avgå


»Vi har fått gott rykte och patienterna kan få läkartid samma dag«, säger Gerd Tinglöf, verksamhetschef för Vårdcentralen Kronan i Sundbyberg utanför Stockholm. Foto: Göran Segeholm