Höglandssjukhuset i Eksjö fick i år 5,53 poäng på den numera sexgradiga skalan, se tabell 2 nedan. Sjukhuset har under flera år fått höga betyg från AT-läkarna och blev bästa sjukhus i 2005 och 2006 års rankning. Förra året fick sjukhuset tredjeplatsen. Det återkommande goda resultatet tyder enligt Sylf på att flera block håller jämn hög kvalitet i Eksjö, med särskilt goda betyg för psykiatrin och kirurgin.
– De har ett vinnande koncept inom flera områden och klarar sig bra år från år med den goda arbetsmiljön, säger ordföranden för Sylf, Heidi Stensmyren.
På plats två i årets rankning finns Kungälvs och Värnamo sjukhus på 5,50 poäng. Kungälv utmärker sig med vinnarplatsen för psykiatridelen. En avgörande faktor, menar Stensmyren, eftersom psykiatrin ofta drar ner betyg på vissa ställen.
– De som gör insatser har en fördel av det.

På Kungälvs sjukhus finns AT-läkaren Kerstin Andrén, som tjänstgör inom psykiatrin. Hon är mycket nöjd med stödet från andra läkare.
– Man känner aldrig att man blir ensam. Det är en positiv stämning och man förväntas fråga.
Flera studenter talar om Kungälv i termer om »litet trevligt sjukhus«, »nära mellan kliniker«, »bra lära känna både över- och underläkare«, »få neddragningar«. Men det finns baksidor. Lönen är låg i Kungälv och väntetiden till en AT-tjänst kan vara sju-åtta månader. Från 2008 har dock antalet AT-platser ökat från nio till elva, och man hoppas på 14 stycken.

Sedan några år finns ett eget handledarprogram med sex schemalagda tillfällen per klinik, berättar studierektor Valdemar Erling. Exempel på ämnen att diskutera är patientbemötandet, personlig utveckling, feedback, stress och AT-läkarens roll på kliniken. Särskilt finurligt, menar han, är att ST-läkarna får handledning, bland annat av psykolog, i att handleda AT-läkarna. Utöver dessa träffar finns reflektionsgrupper varannan vecka och inplanerade internathelger.
– Vi tycker det är väldigt roligt att ha utbildningsverksamhet, det finns både från klinik- och sjukhusnivå. Alla är måna om AT-läkarna. Precis som man vill bli sedd som patient vill man bli sedd som AT-läkare, säger Valdemar Erling.

Årets AT-rankning visar också att flera större sjukhus rör sig uppåt på listan, till exempel Karolinska Universitetssjukhuset, Universitetssjukhuset i Malmö och Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Sahlgren- ska. Den sistnämnda har klättrat från förra årets plats 28 till plats 4. Ett rejält ryck har även Södertälje sjukhus gjort, som utnämns till »bubblaren«, från förra årets 51 till nummer 19.
Heidi Stensmyren märker att allmäntjänstgöringen blivit bättre på många sjukhus.
– Många har jobbat med sin AT för att de ser detta som en rekryteringsfråga.
En dyster utveckling i rapporten är att väntetiden till AT-tjänst fortsatt ökar. Sju månader är den genomsnittliga väntetiden, och kan jämföras med förra årets 4,8 månader. Som vanligt varierar det mellan större och mindre landsting: i Stockholms läns landsting gäller 11,7 månader och i Blekinge 3,5 månader. AB

2008 års AT-rankning

Sylf genomför webbundersökning med 25 huvudfrågor för nionde gången. Enkäten skickades till ca 1800 medlemmar som genomför eller nyligen avslutat sin allmäntjänst. Av dessa har ca 1170 svarat. Bara de som gjort minst sex månader av AT-blocket ingår i undersökningen. AT-läkarna har sammanlagt betygsatt 62 sjukhus, där egna erfarenheter och utbildningsblockens kvalitet bedöms. Handledning, stöd från kollegor och nivån på den medicinska utbildningen betygsätts av läkarna. I årets rankning finns även frågor om lön, inflytande på arbetsplatsen och arbetsmiljön. Sjukhus med färre än fem svarande har dock uteslutits.

Läs även
Bara var fjärde AT-läkare förhandlar om lönen
… och Borås kämpar i botten i år igen


»Om man ska man vara med att förändra läkaryrket måste man göra detta själv. Läkare kan aldrig skylla på att politikerna bestämt si och så. Läkare har ett eget ansvar att agera«, säger AT-studierektor och överläkare Valdemar Erling, Kungälvs sjukhus. Han anser att allmäntjänstgöringen måste innehålla träning och kunskaper i ledarskap, vårdekonomi, omvärldens krav och organisationsutveckling. I bakgrunden syns AT-läkarna Anna Willner och Kerstin Andrén.




Tabell 2.




»Det är tillräckligt många svåra fall här på Kungälvs sjukhus«, säger AT-läkaren Anna Willner (t v). Hon saknar inte de teoretiska utmaningar hon skulle ha fått på ett universitetssjukhus. »Lönen är klart sämre här, vilket inte är bra. Jag ville ändå söka hit för att jag hört mycket gott om Kungälv, säger AT-läkare Kerstin Andrén (t h).