– Jag är mycket glad att vi har rekryterat Håkan Wittgren, som är en mycket kompetent kollega, till posten som vd för Läkarförbundet, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.
– Det ska bli väldigt roligt, jättekul, säger Håkan Wittgren.
– Det känns som ett viktigt jobb. Det händer mycket i sjukvården och inom läkarkåren nu. Jag var engagerad i Läkarförbundet under 90-talet och känner engagemang för frågorna. Praktikertjänst startade också en gång ur Läkarförbundet, 1960, så förbundet och Praktikertjänst har haft löpande kontakt under åren.
Håkan Wittgren är allmänläkare och var primärvårdschef i Sigtuna/Märsta i norra Stockholm innan han år 2000 blev chef för Praktikertjänsts affärsområde Hälso- och sjukvård.
Han har varit fackligt engagerad i bland annat Sveriges yngre läkares förening och Stockholms läkarförening. Under två år, fram till 1996, satt han i Läkarförbundets centralstyrelse.
Han ser flera viktiga frågor där han kommer att ha nytta av erfarenheterna från Praktikertjänst och Läkarförbundet.
– Vi ser en utveckling med fler arbetsgivare än landstinget, och då har jag erfarenhet från den privata sidan.
– Ledningsfrågorna är väldigt viktiga. Att allt färre vårdcentraler har läkare som chefer hoppas jag att vi kan ändra på.
Han ser som sin uppgift att stärka Läkarförbundets ställning i sjukvårdsutvecklingsfrågor genom att skapa ett starkt förbundskansli.
Som vd för Läkarförbundet blir Håkan Wittgren även vd för Läkartidningen.
LT: Har du någon tidningserfarenhet?
– Jag är ingen tidningsmakare, men det finns en chefredaktör. Det är viktigt att Läkartidningen är ett kraftfullt organ, och då måste man kunna beskriva saker öppet och opartiskt. Men på ledarsidan måste förbundet föras fram.
LT: När börjar du?
– Det måste bli ett bra avslut här, så det kan dröja några månader, men så fort jag kan.
LT: Sökte du eller blev du rekryterad?
– Både och. I det här läget blev jag rekryterad. Jag fanns med från början men var osäker då.
Håkan Wittgren är 48 år, har familj, två barn och bor i Täby. På fritiden spelar han gärna tennis eller piano, och han är också intresserad av film.


Håkan Wittgren, ny verkställande direktör för Sveriges läkarförbund. Foto: Anders Anjou