Psykiatriska kliniken Psykiatri Sydväst i Huddinge utanför Stockholm har under flera år satsat på AT- och ST-läkare. I dag har kliniken 32 ST-läkare och får 20–30 sökande till de få lediga utbildningsplatserna.

Kliniken gjorde en storsatsning i början av decenniet, som ett svar på stora bemanningsproblem. Hyrläkare urgröpte såväl ekonomi som patienternas läkarkontinuitet. Viss personalbrist kvarstår även här, men en tydlig omsorg om utbildningsläkarna har visat sig vara ett så pass framgångsrikt koncept att även färdiga specialistläkare framöver kommer att erbjudas en egen studierektor.
– Även specialisterna behöver få kontinuerlig fortbildning, säger Cecilia Dhejne, överläkare vid Psykiatri Sydväst och sedan 2002 studierektor på halvtid för ST-läkarna.
– Inom många specialiteter är de stora frågorna i mångt och mycket redan besvarade, medan det inom psykiatrin finns mycket outforskat. För att bli en bra klinik så vill vi därför premiera även specialisternas utbildning, fortsätter Cecilia Dhejne, på väg till Verona för ett årligt internationellt studiebesök tillsammans med klinikens ST-läkare.
Vid sidan av att studera psykiatriutbildningen i Verona kommer man också att diskutera den nya ST-utbildningen och hur denna ska utformas i praktiken.

Goda utbildningsmöjligheter är viktigast när läkare väljer ST-plats, visar en studie av två av klinikens ST-läkare, Yvonne Linné samt Karin Hellman, 2006. Samtliga 25 ST-läkare som svarade på enkäten hade blivit erbjudna minst en annan ST-tjänst. Att valet föll på psykiatri och Huddinge psyk motiveras med »bra klinisk utbildning« (26 procent), »bra lön« (19 procent) och »individualiserat ST-block« (18 procent).
Flexibla arbetstider var viktigt för flera tillfrågade ST-läkare, bland vilka hälften angav »familjeskäl« och den andra hälften »forskning« som de pusselbitar man ville få ihop ST-tjänsten med. Många av ST-läkarna hade också en föreställning om att »man satsar på ST-läkare på Huddinge« (16 procent).

Alla ST-läkare har en klinisk handledare genom hela utbildningstiden och från klinikens sida rekommenderas individuell ST-handledning en gång i månaden.
Men även daglig trivsel på jobbet har uppmärksammats. Administrativ personal finns för ST-läkarnas behov och studierektorn själv är tillgänglig på mejl och mobiltelefon. Gemensamma arbetsluncher och premierat fackligt arbete ingår i konceptet, liksom att uppmuntra till föräldraledighet – om ett halvt år, män respektive kvinnor lika.
Cirka hälften av ST-läkarnas arbetstid uppskattas bestå av utbildning, vari bland annat olika kurser, grundläggande terapiutbildning, en utlandskongress och egenterapi ingår.



Cecilia Dhejne, överläkare vid Psykiatri Sydväst i Huddinge utanför Stockholm, är studierektor på halvtid för ST-läkarna.