En departementspromemoria »Ändringar i lagen (2005:258) om läkemedelsförteckningar m.m.« (Ds 2008:58) föreslår att det ska bli möjligt för farmaceuter att göra läkemedelsgenomgångar med tillgång till läkemedelsförteckningen, i syfte att minska risken för ofördelaktiga läkemedelsinteraktioner och dubbelförskrivning.
Läkarförbundet är dock av annan mening. Läkemedelsgenomgångar bör göras inom ramen för sjukvården, inte på apotek utan tillgång till hälso- och sjukvårdsjournaler, skriver man i ett remissyttrande. I stället måste sjukvården organiseras så att tid och resurser finns för att läkare och sjuksköterskor ska kunna göra läkemedelsgenomgångarna.

Enligt Läkarförbundet så är den viktigaste åtgärden för att öka användningen av läkemedelsförteckningen att den görs direkt tillgänglig i hälso- och sjukvårdens journalsystem.
Läkarförbundet godtar dock förslaget om att fler personer får tillgång till läkemedelslistan. Förskrivaren kan, enligt lagförslaget, få överlåta åt behörig person att ta del av läkemedelslista om »det är nödvändigt för att den registrerade skall kunna få vård eller behandling som han eller hon oundgängligen behöver«. Förskrivare ska då »få överlåta åt annan behörig hälso- och sjukvårdspersonal att inhämta uttryckligt samtycke från patienten att få ta del av hans eller hennes uppgifter i läkemedelsförteckningen«.
Läkarförbundet noterar vidare att det i regeringens förslag framhålls att överlåtelse ska gälla »behörig hälso- och sjukvårdspersonal«, medan det i lagtexten står »annan hälso- och sjukvårdspersonal«.

Läkarförbundet passar sam­tidigt på att ännu en gång framföra att man inte vill att läke­medelsförteckningen efter om­regleringen av apoteksmarknaden ska föras av Apotekens Servicebolag AB utan av en myndighet.