– Man kan lära sig av mycket av kollegor, och genom improvisation hitta nya vägar till tillsynes olösliga problem, säger NielsLynöe, och tar fram begreppet »etiskt kreativitet«.
Det handlar om att respektfullt möta en patients behov och önskemål i hans eller hennes belägenhet.
Nils Lynöe förklarar genom att återge en scen mellan en läkare och dennes cancerpatient. Patienten vill inte underrättas om diagnos eller prognos, men läkaren lyckas ändå på ett fint sätt vägleda patienten och dennes anhöriga hur de ska planera i patientens slutskede.

– När patienter har synpunkter på medicinsk behandling i medier, patientnämnderna eller HSAN, är motivet ofta att patienten blivit dåligt bemött. Men patienter är ofta mycket tålmodiga och finner sig ofta om de får en ursäkt när någon betett sig illa eller något gått galet, är Niels Lynöes erfarenhet.
– Bakgrunden till etikpriset är att lyfta fram den goda förebilden i kontrast till de läkare vi hör om från HSAN eller patientnämnderna, säger han.
Svenska Läkaresällskapets pris »Medicinsk etik i klinisk verksamhet« instiftades 2003. Från och med i år tilldelas priset vartannat år en kvinna, vartannat år en man.

– Tidigare år har vi huvudsakligen fått in förslag på män. I år har vi fått in många kvalificerade kvinnliga kandidater, säger Niels Lynöe.