Södra Älvsborgs sjukhus, Borås, får betyget 3,31, där handledningen på medicinblocket drar ned betyget. Även i 2007 och 2006 års listor hamnade sjukhuset på sämsta placering. Trots tidigare löften om bättring från sjukhusets utvecklingschef Marianne Segenstedt har AT-blocken fortfarande problem. Förändringsarbete pågår, men det tar enligt henne mer än ett par år att »ratta om 180 grader«.
– Vi arbetar med att förbättra handledningen. Varje specialist ska ha kunskaper om handledning, och vi genomför utbildningar. Dessutom ska tid avsättas för handledning, säger Segenstedt.
Varje student har numera en fast AT-chef för hela placeringen på sjukhuset.

Marianne Segenstedt anser att AT-rankningen bara snävt värderar vissa fackliga faktorer och vill hellre tala om goda omdömen i senaste SPUR-inspektionen. Där står det att Borås genomgått stora organisationsförändringar som fått »viss negativ inverkan på utbildningsklimatet«, men att ansvariga för AT-utbildningen ger ett aktivt och bra stöd.
Enligt rankningens lönelista har ingångslönen på Borås sjukhus också sänkts från 23500 till listans lägsta, 22808 kronor. Missvisande, menar Segenstedt. Den nya lönen är 24500 kronor.
Det synliggör ett problem med AT-rankningen då läkare som bara gjort sex månader inte ingår i urvalet, och de med högst lön kan falla bort.
Sahlgrenska i Mölndal/ Östra har fallit på listan, från förra årets tredjeplats till 35e plats med betyg 4,43. Kirurgiblocket ser ut att ha problem. Men om man frågar studierektor och docent Caterina Finizia ger hon en annan bild. Hon är mycket irriterad över AT-rankningen som hon dömer ut som ovetenskaplig.

– Det är bara sju av alla våra AT-läkare som svarat och dessutom grundar sig svaren på medelvärden. Vi har väldigt nöjda läkare här, något som syns i våra egna utvärderingar, säger Finizia.
Hon menar att AT-utbildningen är så bra att studierektorer från landet besöker klinikerna för att lära och ta efter det kvalitetsarbete som pågår.
Heidi Stensmyren accepterar viss kritik och förklarar att AT-rankningen bygger på subjektiv skattning som kan uppfattas som icke-vetenskap. Ändå ger rankingen bra indicier, enligt henne. Annars skulle inte vissa sjukhus återkomma i toppen.
– Jag tror att SU i Mölndal har en mycket bra AT, det kommer vi nog se mer av på sikt. Jag vet också att sjukhuset haft stor omstrukturering med enorma problem i ortopedin och vårdprocesser. Nedskärningar innebär ofta att utbildning får stryka på foten, säger Stensmyren. AB