Det genomsnittliga antalet dagar som läkarna deltog i extern fortbildning var under 2007 8,8 dagar, vilket inte skiljer sig från i fjol. Även antalet timmar per vecka som läkarna avsätter till internutbildning och egen fortbildning var samma som förra året, visar Läkarförbundets rapport »Fortbildningsenkät 2007«, baserad på svar från 961 yrkesverksamma läkare.

Läkarförbundets policy är att varje läkare ska kunna använda minst 10 dagar till extern fortbildning per år, och kunna avsätta minst en halv dag i veckan till internutbildning och egen fortbildning. »Sett ur det perspektivet är det oroande att det inte skett någon egentlig resultatförbättring under de fyra år som undersökningen pågått«, skriver Läkarförbundet.

Fortbildningen är framför allt eftersatt inom bristspecialiteter som geriatrik och allmänmedicin. Sedan Läkarförbundets undersökning startade för fyra år sedan har dessa specialiteters tid för fortbildning successivt minskat och har nu betydligt färre timmar än övriga, konstaterar Läkarförbundet. 40 procent av geriatrikerna uppger att de inte har någon internutbildning över huvud taget, samtidigt som geriatrikerna ofta har små möjligheter att konsultera sina kollegor i det vardagliga arbetet. Även vad gäller extern fortbildning utmärker sig allmänmedicinare och geriatriker negativt jämfört med genomsnittet.
Andra specialister med få fortbildningsdagar var onkologer, gynekologer och öron-, näsa-, halsspecialister. Däremot hade psykiatrerna i årets undersökning bättre resultat än tidigare, vilket tolkas kunna bero på det fokus som varit under året på de stora behoven inom specialiteten.

Liksom tidigare undersökningar syns vidare en tydlig könsskillnad. Manliga svarande ägnar i snitt 2,0 timmar i veckan åt egen fortbildning, medan motsvarande siffra för kvinnor är 1,4. En uppseglande – och eventuellt växande – diskrepans är att privat anställda läkare på sjukhus får betydligt färre dagars extern fortbildning (6,4 dagar/år) jämfört med sjukhus i landstingsregi (9,3/år).
Privatanställda betalar dessutom mer ur egen ficka för sin fortbildning. För övriga grupper syns vad gäller finansiering »en svag men tydlig trend« att arbetsgivaren står för en allt större del av de direkta kostnaderna för fortbildningen, från 63 procent 2004 till 67 procent 2007.


Fortbildningsmängdens utveckling de 4 senaste åren.










Av de 8,8 dagar som i genomsnitt ägnades åt extern medicinsk fortbildning förra året gick 3,7 till kurser och konferenser och 2,4 till medicinska kongresser. Ytterligare 0,3 dagar ägnades åt Riksstämman, som redovisades för sig. Bilden är från 2007 års Riksstämma.