Vårdvalssystemet i Stockholm läns landsting ska justeras inför 2009. Vårdtyngd är inte enbart kopplat till ålder, utan styrs också av andra faktorer, konstaterar sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m) tillsammans med allianskollegor i ett utspel på DN Debatt i förra veckan, efter en kartläggning av Stockholms vårdvalsmodell presenterad av Stockholms läns landsting under sommaren.
Antalet mottagningar i landstinget har blivit fler och antalet läkarbesök ökat. Men »ålderssjukdomar som diabetes och hjärt–kärlsjukdomar inträffar ofta tidigare i livet hos utomeuropeiska invandrare«, konstaterar man och lovar utjämna åldersviktningen från och med första januari 2009. Samtidigt höjs tolkbidraget med 50 procent, vård-arbetares meddelarfrihet säkras och en tydligare miljöprofil inrättas genom en fördubblad ersättning för att avvärja vårdrelaterade miljöproblem. Stockholms vårdvalsmodell kan dock behöva göras om mer radikalt än så.

Konsultfirman Ernst & Young har på Stockholms hälso- och sjukvårdsförvaltnings uppdrag studerat hur olika patientmixer påverkar mottagningarnas möjligheter att driva verksamheten effektivt. Studien bekräftar den bild avhoppade verksamhetschefer givit uttryck för i medierna. Mottagningar i vårdtunga områden har en väsentligt högre arbetsbelastning och större svårigheter att driva verksamheten lönsamt.

Tjänstemännen vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen vill nu inleda ett arbete med att utveckla primärvårdens ersättningssystem. Man vill utreda förutsättningarna för att införa ett ersättningssystem som tar hänsyn till vilka vårdåtgärder som utförs och till patienternas diagnos, och förordar det så kallade ACG-systemet (Adjusted Clinical Groups). Denna individbaserade vårdvalsmodell ersätter vårdgivare efter patientens vårdtyngd och för den vård de listade patienterna konsumerar.

Modellen kommer ursprungligen från USA, och har i Sverige tidigare prövats bland annat i Blekinge. Förhoppningen från förvaltningens sida är att ett sådant nytt ersättningssystem kan införas från år 2011. Politiskt har modellen en tydlig förankring hos landstingets socialdemokrater, som parallellt med Filippa Reinfeldts presskonferens om reviderat vårdval passade på att lansera ACG-systemet vid en presskonferens.

Stockholms läkarförening ska internt diskutera åtgärdspaketet för 2009 på tisdag denna vecka. Därefter ska förslaget MBL-förhandlas mellan fack och arbetsgivare den 12 september. Thomas Flodin, ordförande i Stockholms läkarförening, anser dock att samverkansrutinerna satts ur spel.
– En första kommentar är att det hade varit bra om politiker och arbetsgivare lyssnat på oss redan när Vårdval Stockholm skulle införas, och skjutit upp reformen med ett halvår som vi ville. Vi påtalade redan då vissa av bristerna som nu måste åtgärdas. Sedan är det tveksamt om det kan kallas förhandling, när man politiskt kompromissat ihop sig och redan i förra veckan gått ut i gemensamt debattinlägg och pressmeddelande.