Stockholms läns landsting auktionerar ut tre landstingsdrivna vårdcentraler. De aktuella vårdcentralerna i Upplands Väsby, Viksjö och Akalla har under långt tid haft problem och Landstinget anser sig inte klara av att driva verksamheterna. Framför allt har man haft svårt att rekrytera läkare.
– Vad som är specifikt med de här tre vårdcentralerna är att vi under så lång tid har haft problem, säger Maria Wallhager, biträdande finanslandstingsråd.
– Det var problem att få personal redan i början av 1980-talet när jag själv gick som distriktssköterskeelev vid en av vårdcentralerna (Akalla), säger Wallhager som nu hoppas på att en privat aktör kan rädda centralerna från nedläggning.
– Med tydligt ledarskap och korta beslutsvägar kan man involvera personal på ett annat sätt än vad vi har gjort.

Lisbet Nord, biträdande sjukvårdsdirektör för produktionsorganisationen Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO), berättar att man från landstingets sida försökt att få en fungerande verksamhet, men inte lyckats. SLSO har därför inte sett det som meningsfullt att registrera sig för vårdval på vårdcentralerna.
– Vi har inte auktoriserat oss på de tre adresserna, utan vårdcentralerna drivs löpande fram till dess att försäljningen är genomförd.

Vid försäljningen erbjuds inventarier, patientstock samt personal enligt verksamhetsövergång.
Frågan är hur många som är intresserade av att starta vårdcentral där man vet att vårdbehovet är stort och komplicerat.
– Nu vet vi att det finns intressenter, som har hört av sig till tjänstenämnden. Vi hoppas att vi har försäljningen avslutad innan årsskiftet, säger Lisbet Nord.
Det man hoppas på är de stora vårdbolagen.
– Det finns stora vårdföretag som vill utöka sin vårdportfölj, säger Anne Rundquist, Stockholm läns landstings chefsjurist, som inte ser några hinder för att landstinget säljer vårdcentraler.

Kritiker till utförsäljningen pekar på risken för att landstinget ersätts av en eller ett fåtal stora privata ägare. Vid det fullmäktigebeslut den 10 juni i år som möjliggör utförsäljning av vårdverksamheter deltog inte socialdemokraterna i beslutet, medan vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig.
Stockholms läns landsting har tidigare gjort ett misslyckat försök att upphandla driften av de tre vårdcentralerna. Processen försenades av överklaganden. Därefter infördes vårdval, och upphandling är inte längre aktuell.