Hälso- och sjukvårdslagen fastslås i dag att patienters fasta läkarkontakt ska vara allmänspecialist. Detta krav avser regeringen alltså att slopa, enligt den kommande propositionen om obligatoriskt vårdval och fri etableringsrätt. Förändringen i Hälso- och sjukvårdslagen planeras träda i kraft den 1 april 2009, medan det stora systemskiftet om obligatoriska vårdval och fri etableringsfrihet sjösätts ett drygt halvår senare, den 1 ­januari 2010.

Maria Dalemar, ordförande i Distriktsläkarföreningen, är förvånad över de sänkta kompetenskraven för patienters fasta läkarkontakt:
– Det är uppseendeväckande om man har tänkt sig att det ska räcka med att vara legitimerad läkare, säger Maria Dalemar, som dock har förståelse för att kravet på specialist i allmän­medicin tas bort, då det i praktiken kommit att bli »tandlöst«, eftersom det finns för få allmänläkare.
– Primärvården måste dels klara hela uppdraget, dels få in fler doktorer som tillägnar sig dubbelkompetenser. Att det skulle räcka med att vara legitimerad läkare känns helt fel utifrån de planer som definieras i vårdvalsutredningen.

Regeringen följer i stort utredaren Toivo Heinsoos föreslag, »Vårdval i Sverige« (SOU 2008:37). Pengarna ska i ersättningssystemet följa patientens val, och offentliga och privata vårdgivare behandlas lika. Vårdvalssystem blir obligatoriskt för alla landsting.
– Utredaren ville dock att regeringen skulle ange ramarna för vad som är primärvård, det har vi nu inte gjort, konstaterar socialminister Göran Hägglund vid regeringens presskonferens.