Handeln med receptbelagda läkemedel från oseriösa Internetapotek växer över hela världen. Många kriminella lockas av möjligheterna att tjäna stora pengar samtidigt som straffen om man åker fast är förhållandevis låga.
Men att köpa medicin över nätet är att singla slant om sin egen hälsa. En undersökning från European Alliance for Access to Safe Medicine visar att 96 procent av nätapoteken är oseriösa. WHO uppskattar att hälften av den medicin som säljs på sajter utan fast adress är förfalskningar. Ofta är förfalskningarna så skickligt utförda att de inte med blotta ögat går att skilja från äkta vara.
– I bästa fall är det sockerpiller. Ibland innehåller de rätt substans men i fel dos, och i värsta fall andra farliga ämnen, säger Kerstin Hjalmarsson, som arbetar med frågor om olaga handel på Läkemedelsverket.
Flera dödsfall har inträffat i Sverige på grund av falska läkemedel. I andra fall har personer drabbats av svåra allergichocker.
Läkemedelsverket satsar nu 20 miljoner under tre år på att informera allmänheten om riskerna.

Hjärtat i kampanjen är hemsidanwww.crimemedicine.com. Sidan ser först ut som vilken nätbutik som helst, med leende doktorer och förmånliga erbjudanden. Men efter en kort stund rämnar fasaden och en bitvis skrämmande film om farorna med illegala läkemedel visas.
Läkemedelsverket har inför kampanjen låtit göra en undersökning som visar att tre procent av svenskarna någon gång har köpt läkemedel via nätet. Det riktigt alarmerande är dock enligt myndigheten att långt fler, 35 procent, kunde tänka sig att göra det.
– Om alla dessa börjar handla medicin på Internet utan att vara medvetna om riskerna har vi ett folkhälsoproblem, säger Ursula Forner, informatör på Läkmedelsverket.
Undersökningen visar också att många tror att Läkemedelsverket ansvarar för kvaliteten även för det som säljs på Internet, vilket bara gäller försäljning via Apotekets hemsida.

Barbro Gerdén, ansvarig för allmänmedicinska frågor på Läkemedelsverket, anser att det faktum att det finns en så stor acceptans för att handla medicin på nätet är något som förskrivande läkare bör vara medvetna om.
– Läkare och annan sjukvårdspersonal borde oftare fråga om man använder läkemedel som man fått tag i på annat sätt än genom Apoteket. Men det bygger på att det finns ett förtroende i mötet mellan läkare och patient. Det är som när patienter ordinerar sig själva naturläkemedel samtidigt som de äter receptbelagd medicin. Man skäms och vill inte tala om det.

Fakta Tillåtet beställa receptbelagt från legala apotek

Det är tillåtet att beställa receptbelagd medicin över nätet från legala apotek inom EES-området. Läkemedlet måste vara utskrivet av behörig förskrivare inom EES. Det måste vara godkänt i såväl Sverige som exportlandet. Volymen får högst motsvara ett års personligt bruk. Det är dock inte tillåtet att föra in narkotikaklassade läkemedel via post. Tullen beslagtog ca 165000 tabletter av narkotikaklassade läkemedel första halvåret 2008, lika mycket som under hela 2007.

Barbro Gerdén, ansvarig för allmänmedicinska frågor på Läkemedelsverket, håller upp två till synes identiska läkemedelsförpackningar. Den ena förfalskad och köpt via nätet.