För tredje året presenterar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tillsammans med Socialstyrelsen en översikt av landets 20 landsting plus Gotland utifrån tillgänglig nationell statistik. Grunden är medicinska data, som står för 63 av de totalt 101 kvalitetsmåtten, som också tar upp kostnader, tillgänglighet samt patienterfarenheter. Nya teman är jämlik vård, utveckling över tid samt »trender«.
– Det är första gången vi har kunna göra jämförelser över tid, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm när rapporten presenterades på SKL på måndagen.

Goda nyheter är att överlevnad vid stroke och hjärtinfarkt, liksom femårsöverlevnad vid bröstcancer, har förbättrats. Andelen äldre som får höftprotes efter höftfraktur ökar, men är fortfarande för liten och varierar stort mellan landsting, konstaterar rapporten.
På vissa områden registreras skillnader på sjukhusnivå, till exempel vad gäller omoperation av ljumskbråck. På läkemedelssidan är skillnaderna stora vad gäller förskrivning av de nya och dyra men effektiva biologiska läkemedlen för reumatiker. Fortfarande saknas data från primärvård samt psykiatri.
– Vi håller på att arbeta med det. Vi har av regeringen fått i uppdrag att ta fram en mängd olika indikatorer, säger Mona Heurgren, enhetschef vid Socialstyrelsen, vid en presskonferens på måndagen.

En stor fråga för Socialstyrelsen och SKL att arbeta vidare med är de uppenbara socioekonomiska skillnaderna när man studerar »hälsopolitisk åtgärdbar dödlighet«.
– Vården ska vara på lika villkor, men rent generellt kan jag säga att här finns en betydande förbättringspotential, säger Lars-Erik Holm.