– Så mycket respons som jag har fått har jag inte varit i närheten av tidigare, säger Anders Lundin, som är överläkare på psykiatri nordöst, Danderyds sjukhus i Stockholm.

Responsen kommer från både kolleger och från patienter. Några patienter har kommit med negativ kritik.
– Begreppet kultursjukdomar missförstås av en del. De känner sig kränkta eftersom de tycker att begreppet innebär ett förminskande och ett mystifierande av deras lidande. Själv tycker jag att jag har förklarat begreppet på ett bra sätt, säger Anders Lundin.
Responsen har dock överlag varit positiv, men Anders Lundin talar ogärna om sig själv i berömmande ordalag utan refererar till mejl han fått från kollegor: »imponerande jobb, nyanserat och av stort allmänt intresse«, »suveränt skriven«. Men han har ändå en uppfattning om varför hans artikel har tagits så väl emot bland läkare.
– Det är ett erkänt svårt och vildvuxet område och flera har kommenterat att jag har en stringens i argumentationen. Jag har försökt att ha ett distanserat perspektiv och beskriva positionerna och aktörerna i den vetenskapliga kontrovers som finns kring subjektiv ohälsa. Min artikel är inte avsedd att vara en partsinlaga. Detta har flera lyft fram som en kvalitet i artikeln.

Artikeln har sin utgångspunkt i ett symposium på temat kultursjukdomar under förra årets riksstämma, där deltagarna i efterhand blev ombedda av Läkartidningens redaktion att skriva ner sina föredrag.
Hur känns det att vinna en sådan här tävling?
– Det känns glädjande. Blir prisutdelningen som en Oscarsgala där man får hålla tal och gråta en skvätt? frågar han skämtsamt.


Anders Lundin