Sedan 2002 finns en skrivning i Läkarförbundets etiska regler som säger att läkare aldrig får medverka till att aktivt påskynda döden. Någon motsvarande skrivning finns inte i ICME, WMAs läkarkod. Inför årets fullmäktige har Läkarförbundets etik- och ansvarsråd (EAR) därför diskuterat möjligheten att stryka den aktuella skrivningen ur de svenska reglerna.
– Det är både naturligt och praktiskt att reglerna harmonierar. Läkaretiken är till sin natur gränsöverskridande, och de internationella reglerna är mer kända än de svenska, säger Thomas Flodin, ordförande i EAR.
När frågan remissbehandlades var instanserna splittrade. Sju var för att skrivningen skulle slopas, sju var mot. Tre kunde inte enas i frågan.
Ett argument som fördes fram för att behålla formuleringen var att den stimulerar till diskussion kring dödshjälp och andra viktiga frågor, medan tolkningssvårigheter anfördes som ett skäl att lyfta bort den.

En av de remissinstanser som skarpast argumenterade för att stryka meningen var Svenska Läkaresällskapet.
– Skrivningen kom till i ett upphetsat tillstånd 2002 som en markering mot att man legaliserat dödshjälp i Nederländerna. Problemet är att den riskerar stjälpa mer än hjälpa. Jag vet att en del läkare känner en osäkerhet om vad som gäller exempelvis i livets slutskede, vilket kan leda till att patienter får en suboptimal smärtlindring, säger Niels Lynöe, professor i medicinsk etik och ordförande i Läkaresällskapets etikdelegation.
Göteborgs läkarförening tyckte däremot att paragrafen skulle lämnas orörd.
– Att ta bort meningen i ett läge när det sker en glidning i hela Europa mot en mer tillåtande inställning till dödshjälp, och när en debatt om dödshjälp pågår även i Sverige, riskerar att tolkas på ett sätt som inte är avsett. Jag tycker inte att det ska råda någon oklarhet om att aktiv dödshjälp är något som läkare inte ska delta i, säger Christina Berntsson, ordförande för Göteborgs läkarförening.

Eftersom meningarna bland remissinstanserna gick så starkt isär valde EAR att skicka över tre olika förslag till centralstyrelsen: behålla, ta bort eller omformulera paragrafen.
Själv förordade EAR kompromisslösningen att omformulera, vilket också är den linje Läkarförbundets centralstyrelse gått på i sin proposition till fullmäktige. Förslaget är nu att frasen »medverka till att aktivt påskynda döden« ersätts med »medverka i åtgärder som syftar till att påskynda döden«.
– Den föreslagna formuleringen betonar syftet med åtgärden tydligare än den gamla. Om syftet med en åtgärd är att lindra lidande är den inte etiskt klandervärd, även om en effekt kan bli att döden påskyndas, säger Thomas Flodin.

Niels Lynöe tycker att det är bra att den föreslagna formuleringen är mindre kategorisk. Men inte heller den är helt invändningsfri, anser han.
– Syfte är ett mångbottnat begrepp. Precis som en åtgärd kan ha flera konsekvenser, kan den ha flera syften. Jag kan leva med den nya formuleringen, men det bästa vore att ta bort den helt. Alla läkare vet att dödshjälp inte är tillåtet i Sverige.

Bör formuleringen »Läkaren får aldrig medverka till att aktivt påskynda döden« strykas från de etiska reglerna?
JA
Svenska Läkaresällskapet
Värmlands läkarförening
Ångermanlands läkarförening
Samfundet äldre läkare
Svensk förening för allmänmedicin
Svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri
Svensk förening för klinisk farmakologi

NEJ
Malmö läkareförening
Göteborgs läkarförening
Västerbottens läns läkarförening
Blekinge läkarförening
Svensk geriatrisk förening
Svenska skolläkarföreningen
Sylf, Sveriges yngre läkares förening

Kunde inte enas
Sjukhusläkarföreningen
Svenska militärläkarföreningen
Mellersta Skånes läkarförening