Grattis, hur känns det?
– Det är jätteroligt och smickrande men lite märkligt eftersom jag fick beskedet just när jag satt på en skrivkurs om hur man ska skriva en bra artikel. Det är kul att många har laddat ner artikeln från nätet också, säger Sophie Berglund, obstetriker och överläkare vid Södersjukhuset i Stockholm, som för tillfället går
på fors­kar­utbildning.

Studien kom till på initiativ från Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, LÖF, som betalar ut ekonomisk ersättning till den som skadats vid felbehandlingar inom vården. Sophie Berglund blev tillfrågad eftersom hon har intresserat sig för patientsäkerhetsfrågor tidigare – hon är bland annat en av instruktörerna vid Södersjukhusets teamträning i simulator (se LT nr 30/2003). Hon säger att 25 procent av hela budgeten, gällande personskador efter felbehandling inom sjukvården, utgörs av undvikbara förlossningsskador.
Sophie Berglund berättar att hon blivit ombedd att föreläsa om patientsäkerhet på ett tiotal sjukhus runt om i Sverige.
– Det förefaller som om man i Sverige har gjort ett avstamp för att öka patientsäkerheten inom förlossningsvården som följd av vår artikel. Den har lett till en massa positiva saker. Nu hoppas jag på ännu mer patientsäkerhetsarbete i Sverige.
Medförfattare till den vinnande artikeln: Charlotta Grunewald, Hans Pettersson och Sven Cnattingius.


Sophie Berglund