Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds disciplinpåföljder (varning och erinran) kommer att föreslås tas bort i det betänkande som Patientsäkerhetsutredningen ska lämna den 16 december.
– Disciplinpåföljderna är bara en liten del i förslaget. Men förslaget är inte helt klart, säger Läkarförbundets ordförande, Eva Nilsson Bågenholm, expert i utredningen.
Att påföljderna föreslås slopas framgår i ett protestbrev till enmansutredaren Lars Lundgren, där en av experterna i utredningen meddelar att hon hoppar av utredningen, en månad före slutbetänkandet. Sjuksköterskan Synnöve Ödegård, verksam vid KTH, Teknik och hälsa, Flemingsberg, anser att hennes synpunkter inte tagits i tillräckligt beaktande, vilket stod klart för henne i samband med ett arbetsmöte för några veckor sedan då ett utkast presenterades.
– Jag vill inte i pressen diskutera detta. I går (söndag) skickade jag ett brev till departementet med begäran om entledigande, där jag också gör ett förtydligande till mitt ställningstagande, säger Synnöve Ödegård till Läkartidningen.

I ett tidigare brev till enmansutredaren Lars Lundgren, daterat den 11 november, förklarar dock Synnöve Ödegård att hon anser att Patientsäkerhetsutredningen brister i systemperspektiv, att perspektivet är alltför reaktivt och att ingen diskussion förs om framtidens sjukvård och de utmaningar som hälso- och sjukvården står inför.

Eva Nilsson Bågenholm är bestört över avhoppet:
– Avhoppet kommer inte fem i tolv, utan fem över. Genom att lämna ut detaljer i betänkandet så riskerar man hela utredningen. Om hon inte anser att hennes insatser i utredningen bemötts på ett bra sätt så hade det varit mycket bättre att fullfölja uppdraget och att i anslutningen till betänkandet lämna ett eget särskilt yttrande.
Synnöve Ödegård medger att hon, med facit i hand, skulle ha agerat annorlunda.
– Om jag haft den erfarenhet jag har i dag skulle jag ha jobbat annorlunda. Då hade jag drivit mina frågor tydligare.
– Det har varit ett bra gäng med representanter från Vårdförbundet och Patientnämnden. Jag hoppas att det blir ett bra resultat, men jag vill förtydliga att med system och proaktivt perspektiv hade vi kunna komma ännu längre, säger Synnöve Ödegård, som i övrigt inte vill kommentera det plötsliga avhoppet.
Eva Nilsson Bågenholm känner sig tillfreds med hur utredningen har jobbat:
– Utredaren har varit extremt bra. Det förslag som kommer att lämnas kommer att bli mycket bra för sjukvården. Jag har varit med halva utredningstiden och arbetet har varit systematiskt och noggrant.

Läs mer om den pågående utredningen och ansvarssystemet: Patientsäkerhetsutredningen sätter press på vårdgivarna