SMER menar i en skrivelse till regeringen att patienternas inflytande över den palliativa vården bör öka. Även i lägen när döden inte är omedelbart förestående bör en patient som sagt nej till fortsatt livsuppehållande behandling kunna få hjälp med palliativ sedering, som innebär att patienten sövs ner till dess han eller hon avlider.

– I våra etiska riktlinjer sägs det tydligt att läkare inte får bidra till att aktivt påskynda döden. Smärtlindring kan innebära att man tar till palliativ sedering, men syftet får ald­rig vara att avsluta livet, kommenterar Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.
En majoritet av SMERs ledamöter anser också att man bör utreda frågan om patient­ansvarig läkare ska ha rätt att på patientens begäran skriva ut läkemedel så att denne själv kan avsluta sitt liv, något som är olagligt i dag. Detta skulle gälla personer som lider av obotliga sjukdomar som upptäcks långt innan döden inträffar och som medför allt svårare fysiska eller mentala symtom. Däremot avvisar en majoritet i rådet att läkare aktivt skulle hjälpa till i sådana situationer, om patienten inte själv kan utföra åtgärden.

Eva Nilsson Bågenholm ser inget fel i att frågan utreds.
– Det här är komplicerade frågor som det är bra om man diskuterar igenom med jämna mellanrum. Vår uppfattning är dock att sjukvården inte ska ägna sig åt assisterat självmord, som det här handlar om även om inte läkaren håller i sprutan. Oavsett omständigheter ska en patient veta att det inte finns någon risk att livet avslutas i förtid.