På ett seminarium arrangerat av Riksföreningen Hepatit C den 2 december diskuterades problemet med stick- och skärskador i vården och den risk för blodsmitta det innebär.
– Få skulle acceptera att en apparat stod och släppte ifrån sig strålning slumpmässigt. Där har vi en strikt lagstiftning och en myndighet som ligger på. Men vi accepterar fortfarande de här riskerna även om det har blivit bättre, sa Stefan Lundberg, förbundsombudsman på Vårdförbundet.

Torbjörn Söderström, chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, berättade att de senaste två åren har 670 fall av stick- och skärskador registrerats i sjukhusets interna system för avvikelserapportering.
– Det är toppen på ett isberg. En del kolleger som är kirurger säger att de sticker sig minst en gång i veckan. Men det registreras aldrig. Jag tror att det kan finnas en viss machokultur och en inställning att det inte går att göra något åt.
Riksföreningen Hepatit C kräver smittsäkrat material till alla riskarbetsplatser och ett rikstäckande inrapporteringssystem för incidenter med blodexponering. Man kräver också att det ska bli lättare för vårdanställda att få en smitta klassad som arbetsskada.