Distriktsläkarföreningens Ann-Christine Sjöblom och Christina Spjut, Stockholms läkarförening, hörde till dem som riktade skarp kritik mot dagens otillräckliga möjligheter att få kontinuerlig fortbildning.
– Sveriges Kommuner och Landsting behöver få sina fiskar varma, manade också Robert Svartholm, Norrbotten, observatör från Svensk förening för allmänmedicin, under utskottsbehandlingen.
Hans Hjelmqvist, CS, erinrade om att det för närvarande pågår ett internt arbete som planeras bli färdigt före nästa fullmäktigemöte. Frågan berör även andra aktörer än SKL, så det är bättre att kunna gå fram med ett samlat program om fortbildningen, ansåg han.

Motionernas anhängare menade dock att det borde hända saker redan nu för att sätta press på arbetsgivare och öka kursutbudet. Mattias Hällje, Östergötlands läkarförening, tyckte att CS svar på motionerna var väl avvägda, och att läkarna själva borde kunna agera mera på hemmaplan och kräva att få gå de kurser som behövs för att bibehålla kompetensen.
Besluten i fredagens plenum blev att motionärernas synpunkter ska beaktas i arbetet med ett fortbildningspolitiskt program.
Här kan nämnas krav på kontinuerlig fortbildning som lever upp till kraven inom EU och system som ger alla läkare fortbildning enligt de tidsnormer som förbundet redan tidigare beslutat om.
Förbundet ska också utvärdera och uppdatera överenskommelsen om fortbildningssamarbetet mellan läkarna och industrin, och pröva om fortbildningens kvalitet kan granskas på lämpligt sätt.



Ett av fullmäktiges utskott ägnade en stor del av arbetet åt fortbildningsfrågor.