Heidi Stensmyren är 35 år, ursprungligen norska och ST-läkare i anestesi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Sahlgrenska i Göteborg. Hon bor på ett skogsbruk i Bollebygd utanför Borås tillsammans med sin man Björn Zackrisson, läkare och chef för Capio Specialistkliniker AB, och dottern Nora, 5 år.
Fyra kandidater var nominerade till posten som andre vice ordförande, förutom Heidi Stensmyren och valberedningens kandidat Thomas Flodin, ordförande i Stockholms läkarförening, även Privatläkarföreningens ordförande Gunnar Welander och Lars Nevander, ordförande i Mellersta Skånes läkarförening. Alla fyra även ledamöter i förbundets centralstyrelse, CS.
Lars Nevander hade dock valt att dra tillbaka sin kandidatur till förmån för Thomas Flodin.
Spänningen var stor när utslaget av omröstningen lästes upp:
Gunnar Welander 5 röster, Heidi Stensmyren 65 röster och Thomas Flodin 62 röster.
Jubel bröt därefter ut bland särskilt de yngre ledamöterna i fullmäktige som hade stött Heidi Stensmyrens kandidatur.
Heidi Stensmyren själv gjorde en segergest och sa:
– Tack, tack, tack, det blir kanonbra!
– Jag är jättetacksam och jag har oerhört mycket inspiration, kraft och lust att ta mig an det här.
Bland dem som talat för Heidi Stensmyren var Lena Ekelius, Sveriges yngre läkares förening, och Johanna Pallin, Medicine studerandes förbund:
– Vi vill ha in en person som kan representera oss yngre. Vi är framtiden, sa Johanna Pallin.
Även Chefsföreningen samt företrädare för lokalföreningarna i Göteborg, Nordvästra Götaland och Jönköpings län slog ett slag för Heidi Stensmyren.
– Hon har en enorm arbetskapacitet och för allas talan. Hon levererar med kraft och kvalitet, är aktiv i debatten, social och representativ, sa Christer Jensen, Göteborg.
Heidi Stensmyren själv sa inför omröstningen att hennes största misstag är att hon är kvinna. Tre kvinnor i presidiet kunde bli för mycket, hade hon fått höra.
– Döm mig inte enbart efter kön utan efter vad jag åstadkommit och vad jag kan göra för förbundet, sa hon.
Många var också de som talade för Thomas Flodin, bland andra Eva Dencker Vansvik, Stockholm, som beskrev honom som ”en oerhört kompetent person” och ”lugn, lyhörd och diplomatisk”.
– Presidiet har behov av Thomas Flodin, jag tror att han kan bidra till ett väl fungerande presidium, sa Eva Dencker Vansvik.
Även Thomas Flodin själv lyfte fram frågan.
– Det är viktigt att få ett bra fungerande presidium, sa han.
Det är väl känt att samarbetsklimatet i presidiet, det vill säga mellan ordförande Eva Nilsson Bågenholm och förste vice ordförande Marie Wedin, inte har varit det bästa (se t ex LT nr 17/2006), något som Heidi Stensmyren kommenterade till Läkartidningen efter omröstningen:
– Jag tycker medlingstanken är fel. Jag tror man måste välja någon fristående och jag ser mig som fristående och oberoende. Det är viktigt att behålla fokus på sakfrågor och det är jag bra på, sa hon.
– En sak är att ha olika uppfattningar. En annan är att vara målinriktad och ha fokus på att genomföra projekt. Då behöver man reda ut oegentligheter och jobba mot samma mål.
LT: Är du bra på att kompromissa?
– Ja.
LT: Vem av dina två blivande kolleger i presidiet står du närmast?
– Ingen av dem. Jag sympatiserar med båda. Jag har en bra relation med båda. Jag är inte för en av dem, då skulle det bli svårt.
– Jag vet att jag har lätt för att komma överens med folk, lätt att få kontakt och lätt för att känna av stämningar.
Heidi Stensmyren tycker sig heller inte vara ”belastad av historien” eftersom hon kom in i CS för bara två år sedan.
År 2007 valdes hon till ordförande i Sveriges yngre läkares förening. Ett uppdrag som hon tänker behålla parallellt med uppdraget som andre vice ordförande i förbundet. Hon tror att hon ska hinna med båda.
– Jag känner att jag fortfarande har en del att göra som Sylf-ordförande. För Sylfs del är det ju också bra.
Hon har nog tänkt kandidera för ytterligare en period som Sylf-ordförande när mandatperioden går ut våren 2009, men hon tillägger att hon ska diskutera frågan med Eva Nilsson Bågenholm.
Frågan om huruvida medlemmarna i presidiet bör lämna sina andra förtroendeuppdrag eller ej har varit kontroversiell. Eva Nilsson Bågenholm har ansett att man bör göra det, medan Marie Wedin har behållit sitt ordförandeskap i Sjukhusläkarföreningen.
Om att ha utmanat valberedningens förslag till andre vice ordförande, säger Heidi Stensmyren:
– Det är sällan i Sverige som man utmanar på det här sättet, men jag har fått väldigt många uppmaningar att kandidera.
– Det är alltid en tröskel att gå emot valberedningens förslag och utmana en annan person. Det är mer bekvämt att låta valberedningens förslag gå igenom. Då behöver man inte konkurrera. Men jag vågar det, även om jag vet att det blir tungt.
Hon väntar sig därför en mer kritisk granskning.
– Men jag tror att jag kan tillföra en hel del, jag har gjort ett stort jobb de senaste åren.
Som Sylf-ordförande har hon lyft en rad AT- och ST-frågor både i medierna och till politiker och beslutsfattare, säger hon, bland annat bristen på AT-platser, AT-läkarnas ingångslön och arbetsmiljö. Hon har också representerat ST-läkarna i det nationella rådet och påverkat de nya målbeskrivningarna.
LT: Varför tror du läkare som inte tillhör de yngre röstade på dig?
– Jag har en bredd och jag har varit aktiv i CS, till exempel i ledarskapsfrågor och det engagerar alla läkare. Jag har engagerat mig i Patientsäkerhetsprojektet och jag har varit i Almedalen. Jag har fått ett stort förtroende i CS och figurerat i många sammanhang.
Ytterligare en fråga som Heidi Stensmyren har drivit är familjeanpassning av förtroendeuppdragen, att till exempel ha telefonkonferenser, kortare internat och färre möten.
– Annars består vi bara av studenter och pensionärer, säger hon.



Heidi Stensmyren när resultatet meddelades. Snett bakom till vänster Thomas Flodin.