Göteborgs läkarförening fick, trots tveksamheter från CS, sin motion om nationell vårdplatsgaranti i akutsjukvården klubbad. Läkarförbundet får i uppgift att bereda och driva frågan om införande av en nationell vårdplatsgaranti.
Vid sjukdom som kräver inläggning på sjukhus ska patienten, utan fördröjning på akuten, erbjudas en ordinarie vårdplats på klinik som normalt hanterar patientens åkomma, på rätt vårdnivå, bemannad med rätt kompetens och med adekvat utrustning. För detta pläderade motionären Göteborgs läkarförening, som efter diskussioner lyckades få med sig såväl utskottet som fullmäktige på att anta motionen.

Centralstyrelsen var dock tveksam till utformningen.
– CS ser inte att den form som läggs i motionen är den bästa vägen. Men det är en fråga som vi tar upp hela tiden i kontakten med myndigheter, sade CS-ledamoten Mikael Rolfs i utskottsdebatten:
– Jag har skrivit 100 avvikelserapporter, skickat brev till Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen. Ändå stänger man vårdplatser. Att man för ut en sådan fråga konkret är viktigt, annars kommer landstingen att skruva åt ännu mer. Socialstyrelsen har tidigare inte kunnat hantera frågan, men det finns nu riktningar som vill se över till exempelkompetens, fortsatte Mikael Rolfs.
Erfarenheterna från dagens vårdgaranti visar att regleringar av denna typ lätt kommer i konflikt med gällande prioriteringsregler och målen för en god vård i hälso- och sjukvårdslagen, påpekade CS i sitt yttrande till motionen. Det är också svårt att utforma kompensationer till patienter som inte får rätt till vårdplats i tid.

Utredningen »Patientens rätt«, som läggs fram nästa vecka, har i uppgift att bland annat se över nuvarande vårdgaranti. I detta arbete diskuteras ett antal alternativa varianter, främst avseende patienternas rätt att kostnadsfritt välja annan vårdnadsgivare/huvudman om tiderna inte kan hållas. Utredningen har dock inte behandlat rätten till vårdplats specifikt.