Sjukhusläkarföreningen ville att förbundet skulle utreda möjligheterna att återinföra ett personligt ansvar för tjänstemän som beslutar om neddragningar som drabbar patienterna. Fullmäktige avslog dock motionen.
– Tjänstemän har stor makt, men inget ansvar. De kan fatta vilka beslut som helst om neddragningar, omorganisationer och indragna vårdplatser. Bara vi läkare kan ställas till svars om patienterna far illa, sade Anna-Karin Stridsman från Sjukhusläkarföreningen.
CS skrev i sitt svar på motionen att brottsbalken redan i dag säger att myndighetsutövande tjänstemän som begår fel kan dömas till böter eller fängelse.
– Systemet fungerar inte. Jag tror inte att någon sjukhusdirektör som värnar mer om sin budget än om patienterna någonsin blivit dömd enligt brottsbalken, menade Sjukhusläkarföreningens Gunilla Colldahl Jäderström.
Förbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm argumenterade med bestämdhet för avslag.
– Bortsett från studenter och privatanställda är vi alla offentliga tjänstemän. Även om det inte är andemeningen, blir konsekvenserna att även vi skulle omfattas av straffansvar. Med tanke på att vi i Patientsäkerhetsutredningen sagt att vi inte vill ha ett repressivt system är detta helt kontraproduktivt.