Förslaget kom från Upplands allmänna läkarförening och Sylf och fick bifall.
– Förbundet har ett antal gånger försökt lagvägen. Vi är beredda att göra det igen, sa Lars Nevander, som talade för CS i frågan.
Samma föreningar ville i en annan motion att förbundet skulle driva ett mål i Arbetsdomstolen rörande visstidsanställningar vid universitetssjukhusen och kräva att Arbetsdomstolen begär förhandsbesked från EG-domstolen om huruvida undantagen från LAS (se ruta nedan) strider mot visstidsdirektivet 1999/70/EG.
– Det är en klart intressant väg, men den är lång, kommenterade Lars Nevander.
CS menade i sitt svar att rättsliga bedömningar måste göras i ett aktuellt fall som föreligger, och Lars Nevander uppmanade motionärerna att leta upp och driva ett fall.
– Då kanske det händer något på vägen.
Fullmäktige beslutade i linje med CS att anse motionen besvarad.
Upplands allmänna läkarförening har gjort en anmälan till EU-kommissionen med anledning av att föreningen tycker att undantagen från LAS strider mot visstidsdirektivet.

Fakta Undantagen från LAS

Lagen (1982:764) om vissa anställningar som läkare vid upplåtna enheter (universitetskliniker) mm, den så kallade LUS-lagen, gör det möjligt att begränsa ST-läkares anställning till sex år. Förordning (1998:1518) om behörighet till vissa anställningar inom hälso- och sjukvården ger också möjlighet att tidsbegränsa läkares anställning under ST. Universitetsklinikerna behöver inte utnyttja undantagen i LAS, utan kan välja att tillsvidareanställa ST-läkare. Det har nu en majoritet av landets sjukhuskliniker gjort. Sylfs kampanj för fast jobb och framgångsrika lokala förhandlingar har gett resultat. 93 procent av ST-läkarna är i dag tillsvidareanställda, mot 58 procent år 2000, enligt en enkät Sylf har gjort. Landstinget i Uppsala utmärker sig dock negativt; där har bara 28 procent, enligt samma enkät, tillsvidareanställning.


Läkarförbundet har vänt sig direkt till lagstiftaren vid flera tillfällen och krävt LUS-lagens avskaffande. »Vi är beredda att göra det igen«, sade Lars Nevander, CS.