Skärpt vårdgaranti, individuellt anpassad information till patienter och en fast vårdkontakt vid behov samt en lagändring med innebörden att »hälso- och sjukvården ska tillvarata patientens möjligheter att råda över valet av vårdgivare«.
Enmansutredaren Toivo Heinsoo överlämnade på måndagen ytterligare ett delbetänkande i vårdvalsutredningen »Patientens rätt«.
Vårdgarantin skärps enligt lagförslaget. Bedömning av vård ska göras inom 30 dagar. Den totala tiden en patient ska behöva vänta på behandling ska vara högst 120 dagar. Vidare föreslås verksamhetschefer få ansvar för att utse fasta vårdkontakter vid behov, som ska svara för kontinuitet, men också få en stödjande samordningsroll för de olika kontakter en vårdprocess kan omfatta. Vilken yrkeskategori den fasta vårdkontakten ska ha specificeras inte.
– Förslagen stärker patientens ställning i flera olika situationer och typer av patienter, men ensamt är förslagen inte tillräckliga. Det krävs att dessa åtgärder kompletteras med ett fortsatt intensivt förbättringsarbete i landstingen, säger utredaren Toivo Heinsoo i ett pressmeddelande.
Vårdgivare åläggs enligt förslaget att ge patienter individuellt utformad information om väntetider, valmöjligheter och innehållet i sin vårdgaranti.