Utgångspunkten är vårdgarantins regler om att patienter ska behöva vänta max 90 dagar på att träffa en specialist och därefter max 90 dagar på behandling.
Alla landsting som i minst 80 procent av fallen klarar att leva upp till den första regeln får dela på 450 miljoner kronor. De landsting som klarar den andra 90-dagarsregeln i minst 80 procent av fallen delar också på 450 miljoner.
För de riktigt vassa landstingen, som klarar minst 90 procent av patienterna inom garantin, finns en särskild pott på 50 miljoner för varje steg att dela på.
Syftet med dessa ”morötter” är enligt socialminister Göran Hägglund att skapa ökat fokus på tillgänglighet inom landstingen.
– Vid tidigare satsningar har landstingen fått pengar direkt för att korta köerna. Frågan är om det varit ett optimalt sätt att använda resurserna att låta de som är sämst i klassen få mer pengar, sade SKL:s ordförande Anders Knape vid torsdagens presskonferens där överenskommelsen presenterades.
För att ett landsting ska kvala in måste minst 90 procent av alla enheter rapportera in ködata till SKL. Landstingen måste också ha en plan för arbetet med att korta sina köer.

Så kan miljarden fördelas

Så fördelas köpengarna om alla landstingen uppfyller målen, se Socialdepartementets tabell via pressmeddelandet.