Lunds universitet har försökt sparka ut en 24-årig student, som av hovrätten dömts till behandling och skyddstillsyn för sexuellt övergrepp på en 14-åring, från utbildningen. Länsrätten i Stockholm gick nyligen i en dom på universitetets linje.
Nu meddelar Socialstyrelsen att man drar in landstingens generella bemyndigande att bevilja undantag från legitimationsplikten när det gäller just den här personen. Undantag krävs för att läkarstuderande ska kunna fullfölja sin AT-tjänstgöring och vikariera inom sjukvården.
– Vi säger att om man vill anställa den här personen måste man fråga oss. Samtidigt skickar vi signalen att vi inte i nuläget skulle bevilja undantag för honom, säger Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.
Motivet till beslutet är att värna allmänhetens förtroende för hälso- och sjukvården. Spärren är inte tidsbegränsad utan gäller tills vidare. Johan Carlson utesluter dock inte att den kan lyftas i framtiden.

– Men han har en lång uppförsbacke. Nu är han dömd till behandling, och först måste han genomgå den och visa att den gett positivt resultat.

Socialstyrelsen meddelar också att man kommer att fatta motsvarande beslut i ett annat uppmärksammat fall som gäller en man som dömdes för ett mord med nazistiska förtecken 1999. Mannen antogs till läkarutbildningen vid Karolinska institutet 2007 men blev av med sin plats sedan det uppdagats att han förfalskat sina betyg. Enligt uppgift i Upsala Nya Tidning har mannen nu antagits till läkarprogrammet på Uppsala universitet.
– Vi vill skicka en signal både till honom och till universitetet att om det blir aktuellt kommer vi att fatta samma beslut, förklarar Johan Carlson.
Socialstyrelsen kommer inte heller att utfärda läkarlegitimation till mannen.

– Vi menar att om man gjort sig skyldig till brott som skulle ha lett till att man blir av med legitimationen, om man haft någon, bör man inte heller få någon legitimation.

Till skillnad från när det gäller den våldtäktsdömde mannen tror Johan Carlson inte att det blir aktuellt längre fram att ompröva ställningstagandet.

– Allmänheten måste kunna känna ett förtroende för sjukvårdens personal. Jag har svårt att se att tilliten någonsin kan återvinnas om man gjort sig skyldig till ett så allvarligt brott som överlagt mord.
Enligt Patientsäkerhetsutredningen som presenterades före årsskiftet ska Socialstyrelsen i framtiden få hämta uppgifter ur belastningsregistret i samband med att man utfärdar läkarlegitimation. En arbetssökande ska också vara tvungen att genom ett utdrag ur registret visa för arbetsgivaren att man inte dömts för vissa specificerade allvarliga brott.
Efter uppgifterna om att den morddömde mannen antagits på läkarprogrammet i Uppsala har högskoleminister Lars Leijonborg meddelat att han snarast vill låta utreda reglerna för antagning och avstängning när det gäller studenter som begått brott. En fråga blir om högskolan ska ha rätt att begära utdrag ur belastningsregistret i samband med antagningen till vissa utbildningar.
Läkarförbundet välkomnar en sådan utredning, säger ordförande Eva Nilsson Bågenholm.
– Det är inte rimligt att man upptar en plats på läkarutbildningen om man sedan inte kan bli legitimerad.
Samtidigt menar hon att det är viktigt att man inte bara fokuserar på läkarutbildningen.
– Vi läkare har ju en viss koll på oss genom legitimationen. Det har inte exempelvis en socionom. Det behövs ett brett grepp där man noga tittar över vilka utbildningar det skulle gälla, och för vilka brott. Det finns ju mindre dramatiska brott än mord, där man måste fundera över när en person ska anses ha sonat sitt brott.