Socialstyrelsen har under 2008 granskat verksamheten vid FMC i Rissne och Fittja, som bedriver flyktingvård på uppdrag av Stockholms läns landsting. Bland annat hade uppgifter om FMC inkommit från smittskyddsläkare i Stockholm och en Lex Maria-anmälan från FMC.
Socialstyrelsens utredningar visar på grava brister i flyktingvården. Bland annat har en HIV-positiv kvinna fått diagnos först sex månader efter det att provet tagits. En familj har fått felaktigt besked om att deras sexårige pojke misstänktes vara HIV-smittad. Ett 70-tal patientjournaler med patologiska prov- och remissvar, främst rörande frågeställningar kring tuberkulos, har blivit lämnade utan åtgärd på FMC.
– Vi har inte tidigare varit med om att uppdaga brister i den omfattning som det är frågan om vid FMC, säger Staffan Blom, handläggare på Socialstyrelsen, som är bestört.
– Hur har detta kunnat få fortgå utan att någon reagerat? Och när man väl reagerat så är det väldigt sent. Det är ett väldigt ovanligt ärende, så ovanligt att vi valde att gå ut med uppgifterna i en presskonferens.
Stockholms läns sjukvårdsförvaltning reagerade efter Socialstyrelsens offentliggörande.
– De brister som Socialstyrelsen pekar på är exceptionellt allvarliga och vi är mycket upprörda. Vårdgivaren har svikit de vårdbehövande, som dessutom är en väldigt utsatt grupp. Vi känner starkt för dem som har drabbats, kommenterade Henrik Almkvist, chefläkare, Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning, i ett pressmeddelande.
Flyktingmedicinskt centrum ingår i vårdkoncernen Avesina AB och bedriver flyktingvård på uppdrag av Stockholms läns landsting. Enligt uppgifter i Dagens Nyheter gör vårdkoncernen osedvanligt höga vinster.
FMC tar årligen emot cirka 46 000 besök.