Socialstyrelsens årliga analys av arbetsmarknaden för vårdens och tandvårdens olika personalkategorier visar att alla legitimerade yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården fortsätter att öka i antal. Mest av alla ökar läkarna. Mellan åren 1995 och 2006 ökade antalet läkare i relation till folkmängden med 24 procent (specialister 22 procent). Tillgången på barnmorskor och sjuksköterskor ökade under samma tid med drygt tio procent.
Tillgången på läkare varierar dock mycket över landet. I Stockholm finns nästan en tredjedel fler läkare per invånare än i den sydöstra regionen.
För AT-läkarnas del bedömer landstingen (oktober 2008) att tillgång och efterfrågan är i balans. På ST- och specialistsidan råder däremot läkarbrist, trots den ökade tillgången. Störst problem att hitta specialistutbildad personal finns enligt landstingen inom psykiatri, allmänmedicin och radiologi.
Rapporten visar att det även finns ett underskott av barnmorskor, medan arbetsmarknaden för sjuksköterskor är i balans. Specialistutbildade sjuksköterskor, i synnerhet inom operation, psykiatri, intensivvård och anestesi, kan dock vara svåra att få tag på.
Då hälso- och sjukvården inte är en särskilt konjunkturkänslig bransch bedömer Socialstyrelsen att den ekonomiska nedgången kommer att ha en relativt liten inverkan på arbetsmarknaden för hälso- och sjukvårdens personalgrupper.