Gynekologen Frank Hoffmann, från Duisburg i Tyskland, fick idén att låta blinda eller synskadade kvinnor, med sin väl utvecklade känselförmåga, utbilda sig för att genomföra palpationsundersökning av det kvinnliga bröstet.

2006 initierade Frank Hoffmann, tillsammans med kvinnokliniken vid universitetssjukhuset i Essen, läkarförbundet i Nordrhein, landstinget i Rheinland och Institutet för blinda i Düren projektet »Discovering hands«. Målet med projektet var att nå fram till en kostnadseffektiv undersökningsmetodik, samtidigt som ett helt nytt arbetsfält öppnas för blinda och synskadade kvinnor, en grupp som har erkänt svårt att få arbete.

När läkaren under en patientmottagning lägger några minuter på en palpation, pågår bröstundersökningen enligt »Discovering hands«-metoden i 30 minuter. Bröstet delas in i fyra zoner i ett koordinatsystem genom att streckmarkerade klisterband appliceras på huden.
Tack vare sin väl utvecklade känselförmåga kunde de blinda och synskadade känna betydligt mindre knutor och förändringar i bröstvävnaden jämfört med en seende läkare, enligt projektets egen utvärdering. Gynekologerna i referensgruppen klarade i genomsnitt att känna knutor med två centimeters diameter. De blinda och synskadade däremot kunde utan vidare känna en palpabel resistens på en halv centimeter, ja ända ner till 2 mm små förändringar så djupt liggande som 1,5 cm under huden.
En läkare kontrollerar alltid ett eventuellt fynd med ultraljud eller mammografi.

Efter nio månaders utbildning, varav tre månaders praktik på en gynekologmottagning där de blinda och synskadade kvinnorna samlade klinisk erfarenhet och lärde sig att palpera, avslutades projektet »Discovering hands« vid årsskiftet 2008/2009 med att läkarförbundet i Nordrhein examinerade de sex kursdeltagarna och gav dem sin legitimation som Tysklands första utövare av medicinisk palpation.


En av de sex examinerade kursdeltagarna som fått legitimation som Tysklands första utövare av medicinisk palpation.