Som Läkartidningen tidigare berättat (LT 12/2009 sidan 838) är ett av förslagen i Olle Stendahls utredning att slå samman de medicinska fakulteterna med universitetssjukhusen och skapa sex universitetsmedicinska centrum, med samlat ansvar för sjukvård, forskning och utbildning. Förebilden kommer från Storbritannien och Nederländerna, där liknande modeller haft en gynnsam effekt på forskningen.
Bakgrunden är att den kliniska forskningen trängts undan från universitetssjukhusen, som alltmer kommit att fungera som sista linjens sjukhus inom regionvården.
– Ju mer pressad sjukhusens ekonomi är, desto mer tenderar sjukvårdens behov komma först, medan tiden för forskning blir mindre, säger Olle Stendahl.
Utredningen föreslår också en samarbetsgrupp för akademisk medicinsk behandlingsforskning som bland annat ska underlätta samordningen vid rekrytering av patienter så att studierna når »kritisk massa«.
– Sverige är för litet för att varje ställe ska göra sina egna suboptimala studier.
Enligt Olle Stendahl är det framför allt i de senare delarna av implementeringskedjan som finansiering saknas i dag, och han föreslår därför att det skapas en fond för oberoende klinisk behandlingsforskning, alltså forskning som utgår från forskarnas intresse och sjukvårdens behov snarare än från industriella överväganden. Hälften av de totala medlen på 500 miljoner kronor per år ska slussas över från forskningsråd, stiftelser, universitet och landsting, medan den andra hälften är tänkt att skjutas till av staten.
Tillsammans med de 500 miljoner som Olle Stendahl vill ska gå till att stärka den kliniska forskningen vid de universitetsmedicinska centrumen hamnar notan för att genomföra utredningens förslag på 750 miljoner kronor.
LT: Är det realistiskt att tro att detta ska bli verkighet när de offentliga finanserna ser ut som de gör i dag?
– De 500 miljonerna till universitetsmedicinska centrum ska utgå först när de nått fullt sving och det kommer att ta några år. Men annars menar jag att vi inte kan sitta och vänta på att konjunkturen vänder när det handlar om satsningar som vi vet behövs på sikt.
LT: Hur är dina förslag förenliga med de olika valfrihetsreformer som genomförs i vården?
– Det finns absolut en risk att forskningen kommer på undantag genom den fria etableringsätten och vårdvalsreformen. Det är väldigt viktigt att landstingen när de handlar upp vården säkrar tillgången till patientmaterial och information och möjligheten till forskning, säger Olle Stendahl.
Hans Hjelmqvist, ordförande i Läkarförbundets utbildnings- och forskningsdelegation, är positiv till idén med universitetsmedicinska centrum.
– Man måste försöka få universiteten och universitetssjukhusen att dra mer åt samma håll. De tidigare försöken har inte lyckats. Nu föreslår utredningen att universitet och landsting bildar ett gemensamt bolag, vilket låter som en intressant form att diskutera.
Han är också nöjd med att utredningen lyft frågan om rekrytering och meritering, något som Läkarförbundet drivit länge. Utredningen vill ha fler kombinerade tjänster som gör att disputerade vårdanställda kan forska och vara kliniskt verksamma parallellt. Det föreslås också att forskningserfarenhet ges ett tydligt meritvärde vid rekryteringen av chefer och ledare.
Hans Hjelmqvist skulle dock gärna ha sett att man varit tydligare med att det måste finnas en bred bas i den kliniska forskningen.
– Man kan inte koncentrera alla resurser till spetsforskningen. Det måste finnas en bas, som naturligtvis ska vara kvalitetsgranskad, som spetsen kan rekryteras från.
När det gäller tanken på att skapa universitetsmedicinska centrum har det kommit försiktigt positiva signaler från såväl Sveriges Kommuner och Landsting som enskilda sjukhus och universitet. Frågan är vad socialminister Göran Hägglund tänker om förslaget att slå samman fakulteterna och universitetssjukhusen?
– Utredaren har kommit med en rad intressanta lösningar på ett problem som alla som är verksamma på området är medvetna om. Nu ska det här förslaget ut på remiss, men jag tror att huvuddragen kommer att bli regeringens linje, kommenterade socialministern när utredningen presenterades.