Den första oktober ska Bräcke diakoni inviga tre vårdcentraler i Falköping, Skara och Alingsås. In i det sista är det osäkert hur många som listar sig på vårdcentralerna.
– Risken är förstås att vi står med för mycket eller för lite personal, men både vi och det offentliga står inför det, säger Eva Öfwerman, enhetschef på Bräcke diakoni och tidigare verksam som sjuksköterska.
Och visst kan det bli krävande för de anställda.
– Men de som söker jobb på en ny vårdcentral vet att de bygger upp en ny verksamhet, att logistiken inte är färdig, att det krävs ett entreprenörskap. Jag tror de tycker det är roligt att vara med och påverka från början. De får ett större inflytande över sitt arbete, vilket många saknar i det offentliga.
Eva Öfwerman räknar med att anställa fler läkare framöver.
Redan i dag driver Bräcke diakoni ett rehabcenter, ett spahotell och ett äldre­boende. I dagsläget finns två läkare och en psykiater. Men nu har åtta nya läkare anställts på de tre vårdcentralerna.

Ewa Öfwerman tycker det är bra att det offentliga får konkurrens. Det gynnar patienterna.
– Vår verksamhet bygger på entreprenörskap, på att vi gör ett bra jobb, annars måste vi stänga. Den traditionen finns inte inom det offentliga. De behöver inte arbeta med bemötandet för att överleva, säger Eva Öfwerman och påpekar att problemet inom det offentliga ofta är ett stressigt och hårt arbete.
– Det gör att frustrationen ibland läggs på patienterna. I dag motar de bort patienterna och säger »kom inte hit, det finns inga tider«.
Hur de själva ska ta hand om strömmen av patienter är dock inte heller helt klarlagt.
– Vi har ingen universallösning, men vi har ambitionen att lösa det.
Bra logistik, väl planerad bemanning och drop-in med kölapp och information om hur lång väntetiden blir är i alla fall en början.