Folkhälsonätverket, med skolläkare Lennart Persson i Bollnäs som initiativtagare, hade föreslagit ett förbud för försäljning av lösviktsgodis, alternativt mycket höga punktskatter. Dessutom ville man se begränsade förpackningar för söta drycker, högst 50 centiliter.

– Vi som ingår i nätverket har under åren sett hur en form av överviktsepidemi brett ut sig. Inför detta har samhället stått ganska maktlöst med allt större exponering av läsk och godis i handeln. Därför menar vi att det krävs kraftfulla åtgärder för att minska tillgängligheten och göra det enklare för föräldrar att begränsa barnens konsumtion, säger Lennart Persson.
– Folkhälsoministern hoppas på frivillighet, men jag är mycket tveksam till att det kan fungera eftersom det finns en lång tradition inom handeln att använda just läsk och godis som lockvaror.

Ansvariga statsrådet Maria Larsson menar i ett svar att lagstiftning är ett trubbigt instrument och pekar i stället på de dialogforum regeringen inrättat för goda matvanor och fysisk aktivitet. I ett forum som hölls förra hösten var livsmedelsbranschen och handeln inbjudna med förhoppningen att näringslivet ska bidra i folkhälsoarbetet.
I folkhälsonätverket i Gävleborg ingår bland annat läkare och sjuksköterskor verksamma i landstinget och i länets kommuner. Fyra läkare – två skolläkare och två barnhälsovårdsöverläkare – fanns bland dem som undertecknat skrivelsen till regeringen.