I ett remissvar på utredningen »Bättre samverkan – Några frågor kring samspelet mellan sjukvård och socialförsäkring« (SOU 2009:49), delrapport tre i utredningen »Patientens rätt i vården«, stöder Läkarförbundet ett förslag om att Socialstyrelsen arbetar in rekommendationer om rehabiliteringsåtgärder i nationella riktlinjer.
Man accepterar också att Försäkringskassan föreslås kunna överlåta samordningsansvar för försäkringstagare till andra aktörer.
Där­emot hade förbundet hoppats på konkreta åtgärder vad gäller tidsramar för den medicinska rehabiliteringen, eftersom sjukskrivnas återgång i arbete »avtar drastiskt« efter två till tre månaders sjukskrivning.
»Därför kan det synas lite uppgivet att inordna rehabiliteringsgarantin i vårdgarantin«, heter det i remissvaret.
Förbundet passar här på att ta upp ett tidigare förslag om att landstingen bör medfinansiera sjukförsäkringen med tio procent. Heidi Stensmyren, Läkarförbundets andra vice ord­förande, passade på att framföra detta krav vid ett branschseminarium om rehabkedjan i Stockholm förra veckan.
– Landstingen borde ha ett större ansvar för sjukförsäkringsfrågor. Det kan inte bara handla om läkare. Patienter som sjukskrivs mycket har också högre dödlighet, sade Heidi Stensmyren.