I vintras slog Läkarförbundets huvudskyddsombud och en enskild läkare larm om att läkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge på grund av vårdplatsbristen tvingats fatta beslut som är oacceptabla ur ett patientsäkerhetsperspektiv. Patienter som egentligen borde läggas in har skickats hem, andra patienter har skrivits ut alltför tidigt och ytterligare andra har lagts in på avdelningar som inte haft resurser och kompetens att ta hand om dem.
Dessa anmälningar är bakgrunden till att Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen, som sedan en tid samarbetar i vårdplatsärenden, under sommaren gjort fyra oanmälda inspektioner på sjukhuset.
Socialstyrelsen konstaterar att vid samtliga tillfällen hade order utgått från chefläkaren att alla avdelningar skulle ta två eller tre överbeläggningar. Med ett undantag hade inga bedömningar av patientsäkerhetsriskerna gjorts i samband med överbeläggningarna.
Följden av överbeläggningarna har bland annat blivit att svårt sjuka och döende patienter fått ligga bakom skärmar i fullbelagda sjukhussalar, att orörliga patienter inte fått hjälp att mobiliseras och att basala hygienrutiner inte har efterlevts nattetid.
– Var och en av de punkter vi pekar på är allvarlig nog för att motivera ett ingripande, säger Ann Fagerlind, byrådirektör vid Socialstyrelsens tillsynsenhet i Stockholm.
Enligt henne är det första gången som överbeläggningar lett till att Socialstyrelsen lägger ett vite. Landstinget har nu fram till den 15 november på sig att åtgärda bristerna i bemanning, lokaler och utrustning på Karolinska i Huddinge. Rutiner måste finnas för att identifiera och åtgärda de patientsäkerhetsrisker som uppkommer vid vårdplatsbrist och man måste säkerställa att personal som vårdar utlokaliserade patienter har rätt kompetens.
Arbetsmiljöverket avvaktar än så länge med vite men kräver att patientsängar placeras så att personalen kan utföra sitt arbete och att det varje gång det sker överbeläggningar görs en bedömning av arbetsmiljöriskerna.
Läkarförbundets huvudskyddsombud vid Karolinska universitetssjukhuset, Marta Christensson, ser viteshotet som en välkommen markering från Socialstyrelsen att man tar allvarligt på patientsäkerhetshoten.
– Landstinget tvingas ta konsekvenserna av de beslut de fattar. På något sätt måste det bli ett slut på den här situationen, som pågått hur många år som helst.
Stefan Engqvist, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset, tror att sjukhuset kan komma till rätta med en del av problemen genom att ändra arbetssätt.
– Det är värre med bristen på intensivvårdsplatser. Där handlar det om resursbrist. Det finns ett underskott i hela landstinget som vi har påtalat hur många gånger som helst. Men det är omöjligt att göra något åt på två månader.
Han medger att man tagit risker med patienternas säkerhet men säger att ingen hittills kommit till skada.
– Vi tar risker varje dag, och det ligger i begreppet att en risk förr eller senare faller ut. Men ännu har jag inte sett att vårdplatsbristen kunnat kopplas till en allvarlig vårdskada, säger Stefan Engqvist.

Läs även:

Pressmeddelande och länk till beslut om föreläggande på Socialstyrelsens webbplats.