En läkare vid medicinkliniken på Varbergs sjukhus polisanmäldes den 7 juli av sjukhuschefen för olovligt dataintrång. Läkaren, som inte var behandlingsansvarig för patienten och vid tillfället inte i klinisk tjänst, hade under en minut loggat in i en patientjournal. I tidningen Sjukhusläkaren, som ägnar fallet 16 sidor i nr 4/2009, uppges att läkaren av kollegor hade ombetts att skriva en avvikelserapport om en äldre kvinna som avlidit i väntan på akutavdelningen.
Den 28 augusti lades förundersökningen om olovligt dataintrång ner. Läkaren fanns inte ha gjort sig skyldig till något brott mot patientdatalagen.
– Hade läkaren inte haft syftet att skriva en rapport hade saken varit en annan, säger kammaråklagare Sonja Pettersson Wallin till Sjukhusläkaren.
I samma nummer kommenterar Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm utan att gå in på det aktuella Varbergsfallet:
– Det avgörande [för att få gå in i journal] är om man är behörig att ta del av patientens uppgifter eller inte och det kan man vara av andra omständigheter än att vara behandlande läkare.

En Lex Maria-anmälan om »felaktig prioritering« i samband med dödsfallet, kom in till Socialstyrelsen den 7 juli undertecknad Gösta Rüter, chefläkare på Varbergs sjukhus. Läkarna vid kliniken pekar i medier på platsbrist. Verksamhetschefen vid me­dicinkliniken avgick nyligen då hon bedömde situationen som ohållbar.
Sjukhuschefen Kristina Wallentin sitter däremot kvar. Hon har gjort gällande, bland annat i Sjukhusläkaren, att hon inte varit ensam om beslutet att polisanmäla läkaren för dataintrång, utan har blivit rådd av landstingsledningen att polisanmäla.
– Det stämmer inte. Vi har ingenting med det att göra, avvisar Mats Eriksson (M), ordförande i Hallands läns landstingsstyrelse, i en kommentar till Läkartidningen.
Landstingsdirektör Catarina Dahlöf uttrycker dock i ett pressmeddelande förvåning över att förundersökningen lades ner. Hon bekräftar till Läkartidningen att landstinget övervägt att överklaga åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen.
– Men vi har tagit beslut om att inte göra en överklagan. Vi ska nu i stället gå vidare för att skapa klarhet i hur patientdatalagen ska tolkas, och hur vi kan harmonisera landstingets egna riktlinjer och ledningssystem. Vi har bett Socialstyrelsen om vägledning.