Sedan lanseringen 2001 har fackligt anslutna akademiker gjort uppåt en miljon sökningar på statistiksajten Saco Lönesök inför löneförhandlingar, nyanställningar eller bara av nyfikenhet. Bortåt 70 000 av dessa sökningar har läkare stått för.

Den 30 september är det premiär för en ny och – förhoppningsvis – ännu mer användarvänlig version.
– Sidan har fått en mer lättillgänglig layout. Det blir lättare att göra de urval som krävs för att få fram de uppgifter man söker, säger Magnus Lindblå, statistikansvarig på Läkarförbundet.

Med den nya versionen är tanken att man ska kunna få fram mer specifika och därmed mer relevanta jämförelsedata. Det finns också möjlighet att lägga in sin egen lön i diagrammen.
Den nya versionen har utprovats av testgrupper, bestående av medlemmar från de 19 fackförbund inom akademikerområdet som samarbetar med Saco kring Saco Löne­sök. Webbsidan gör det möjligt för förbundens medlemmar att söka i en databas med löneuppgifter från 300 000 akademiker och få fram data om bland annat ingångslöner, medellöner, löneutveckling och lönespridning för olika åldersgrupper, examensår och arbetsmarknadssektorer.
Uppgifterna kommer från förbundens löneenkäter och – när det gäller offentlig sektor – från den partsgemensamma statistiken.