Den svenska regeringen tonar nu ned sina förväntningar på patienters vilja att välja vård och att fungera som välinformerade vårdkonsumenter.
– Det blir inte »ännu ett elval«. De flesta patienter är i dag ointresserade av att gå in och titta på information. Man går till vårdcentral och sjukhus i närheten och förväntar sig att få en bra vård. Och det ska man få också, sade Tobias Nilsson, sakkunnig vid Socialdepartementet, i samband med en vårdkonferens på torsdagen: »Kvalitetsredovisning ur ett patientperspektiv«, arrangerad av organisationer kopplade till Svenskt Näringsliv (se längre ner).
– Rätten att välja vård kommer att vara en möjlighet som nyttjas av en begränsad skara. Men varje reformsteg som vi gör är en bit i ett pussel. För den mindre andel patienter som är intresserad av att välja, ska valmöjlig­heter finnas, fortsatte Tobias Nilsson.

I Danmark har patienter sedan ett par år haft möjlighet att betygsätta vården via sajten sundhed.dk. Intresset är dock måttligt, berättar Morten Freil, direktör för Danske Patienter, vid konferensen som hölls i regi av Svenskt Näringsliv, Svenskt forum för vårdkvalitet och Omvård.se (till vilket Nina Rehnqvist, ordförande i SBU, knutits i ett medicinskt råd). Erfarenheter från USA visar också att de områden som lämpar sig bäst för ett kundperspektiv är »bemötande« och »vårdprocesser«, till exempel som är fallet vid mödravård och förlossning, områden där patienter redan i dag på flera platser har stora valmöjligheter, till exempel i Stockholm.

Omvård.se vill arbeta för en mer transparent vård. Välinformerade vårdkonsumenter kan förvisso skapa en marknad för privata vårdgivare men kanske också höja och jämna ut vårdkvaliteten generellt, hoppas man. När sajten Omvård.se lanserades på DN.se den 1 september i år framhölls de stora skillnaderna i följsamhet till de nationella riktlinjerna inom hjärtsjukvården: »Följden av en effektivare vård blir att yrkesverksamma kan snabbare komma tillbaka till arbetet, det personliga lidandet minskar för alla i behov av vård och våra gemensamma skattepengar används bättre«, skrev företrädarna.
Enligt Socialdepartementets Tobias Nilsson kommer dock »mycket snart« den oberoende granskningsfunktion av hälso- och sjukvården som aviserades i budgetpropositionen för 2010 att lanseras. I Danmark är vården­heter skyldiga att inrapportera vårddata i ett IT-system, som offentliggör vårdprestationer ner på klinik­nivå. Ett skandinaviskt mjukvaruföretag höll tidigare under hösten i Solna ett seminarium om det aktuella verktyget för svenska landstingsföreträdare och läkare, där den danska granskningsfunktionen presenterades.