Enligt utredningen »Ett effektivare smittskydd« som överlämnades till regeringen i juni kan smittskyddet i landet effektiviseras genom att man för samman delar av
Socialstyrelsens smitt­skydds­enhet med SMI till en ny myndighet, Smittskyddsmyndigheten, med ansvar för epidemiologisk analys och övervakning inom smittskyddsområdet.

I sitt remissvar motsätter sig Socialstyrelsens starkt en sådan myndighet. Främst invänder man mot förslaget att skilja på ansvaret för samordning, som skulle falla på den nya Smittskyddsmyndigheten, och rätten att utfärda föreskrifter, normering, som föreslås ligga kvar hos Socialstyrelsen.
– Som erfarenheterna från den nya pandemin visar finns det ibland ett behov av att snabbt anpassa normeringen som en del i samordningen för att hantera uppkomna situationer. Dialogen blir mer komplicerad om den sker mellan olika myndigheter än inom en myndighet. Det är också svårt att ta ansvar för normeringen om det är en annan myndighet som har kunskapen, säger chefen för smittskyddsenheten vid Socialstyrelsen, Anders Tegnell.
I viss mån delas Social­styrelsens analys av den and­ra tilltänka parten i äktenskapet, SMI. Men där förordas i stället lösningen att viss normeringsrätt överförs till den nya myndigheten, framför allt det som gäller tillämpningen av smittskyddslagen.
Ett vägande skäl för utredarens förslag var att ansvarsfördelningen mellan SMI och Socialstyrelsen upplevs som oklar på landstingsnivå, inte minst av smittskyddsläkarna. Det förekommer inte sällan dubbelrapportering till båda myndigheterna.

Socialstyrelsen anser att problemet inte ligger i ansvarsfördelningen mellan Socialstyrelsen och SMI, som enligt myndigheten är tydlig. Däremot framgår ansvarsfördelningen inte på ett lättillgängligt sätt, utan kräver att man sätter sig in i flera olika styrdokument.
– Vi menar att den upplevda otydligheten hanteras bättre i en dialog mellan landstingen och de båda myndigheterna. En del har redan hanterats, exempelvis vem som har hand om de internationella kontakterna när det gäller smittspridning, där vi nu har upprättat ett dokument som säger vem som gör vad, säger Anders Tegnell.