Skånes universitetssjukhus bildas den 1 januari nästa år, en sammanslagning av universitetssjukhusen i Lund respektive Malmö, USIL och UMAS. Samtidigt startar ett universitetsmedicinskt centrum, som ska samarbeta med Lunds universitet.
– Detta är ett förutsägbart drag, men tempot är för högt, kommenterar huvudskyddsombudet vid UMAS Jens Bernow, Malmös läkareförening, sammanslagningen av de båda universitetssjukhusen som sedan i början av 2008 i fjol successivt ålagts ett samgående mellan kliniker genom projektet PROLUMA (se LT nr 9/2008 sidorna 604–5 och 14/2008, sidan 982, red anm.).
Huvudskyddsombudet i Malmö är mycket kritisk till delar av det pressmeddelande som Region Skåne gick ut med på måndagen:
– Att man i »förnyelseprojektet PROLUMA« skulle ha gjort » flera lyckade samordningar (…) mellan kliniker och verksamheter vid de båda universitetssjukhusen i Lund och Malmö«, är ett direkt hån. Samgåendet har hittills lett till ett kompetensbortfall om fem till tio läkare, med bland annat nedre gastro i Lund som flyttat till Köpenhamn.
Erfarenheter från industrin visar att sammanslagningar mellan enheter inte får dra ut på tiden, noterar Jens Bernow men framhåller att den aktuella sammanslagningen är prematur. Inga pengar har heller sparats, vilket initialt sades vara ett huvudmotiv (se LT nr 5/2008, sidan 277).
– Ledningen har inte tagit till sig betydelsen av själva implementeringsfasen. System och arbetskulturer är oerhört olika mellan Lund och Malmö: operationssystem, platssystem och journalsystem, säger Jens Bernow, som heller inte har några goda erfarenheter från andra håll att luta sig mot.
– Vi har inga positiva erfarenheter från sammanslagningar av sjukhus i Göteborg, Stockholm/Huddinge.
Han får medhåll av Thomas Flodin, verksam vid hjärtkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och ledamot i Läkarförbundets centralstyrelse:
– Från vår synpunkt hade det varit bättre om arbetet med sammanslagningen av sjukhusen Karolinska och Huddinge hade fått ta längre tid. Vi hade sluppit mycket frustration och hade kunna möta försämrad arbetsglädje. Det är många kollegor som slutat.
Beslutet om att bilda Skånes universitetssjukhus och Universitetsmedicinskt centrum Skåne förväntas tas av Skånes regionstyrelse under hösten.