Petter Borna, studierektor för ST-utbildningen i Lund, vill göra ST-läkare och studierektorer uppmärksamma på övergångsproblem i ST-utbildningen för läkare med utländsk examen och legitimation.
ST-läkare som fått svensk läkarlegitimation efter 1 juli 2006 måste följa den nya ST-utbildningen. Hela tjänstgöringen måste göras i enlighet med nya ST, och samtliga dess kompetenskrav måste uppfyllas. Vägen till en svensk specialistkompetens kan bli om inte längre, så åtminstone snårigare.
– Det kan till exempel handla om en läkare med en isländsk läkarlegitimation från 2002, men som vill göra ett avslutande utbildningsår i Sverige 2008. Läkaren får sin svenska legitimation på fel sida om brytdatum och måste då ret­roaktivt försöka redovisa sin utbildning, vilket kan visa sig vara besvärligt, säger Petter Borna, till vardags överläkare vid barnmottagningen i Eslöv.

Även Läkarförbundet hissar en varningsflagg. Förbundet har fått in ett antal samtal från EU-läkare som hamnat i kläm i sin ST-utbildning i Sverige, på grund av den nya ST-utbildningens övergångsregler.
Det är nämligen inte bara dokumentationskravet som ser olika ut i det nya och det gamla ST-systemet. Enligt de nya bestämmelserna måste man också göra ett individuellt skriftligt arbete samt delta i kvalitetsutvecklingsarbete, berättar utredaren Gunilla Burénius, Läkarförbundet
– Detta kan upplevas som orättvist när man jämför sig med de svenskutbildade kollegor som hunnit lika långt i sin ST men som kan följa de gamla bestämmelserna på grund av tidigare datum för svensk legitimation, säger hon.
– Det kan gälla läkare från EU-land som är nästan färdig med sin specialistutbildning från sitt hemland. Man har jobbat 3–4 år i sitt hemland, där man också fått sin grundlegitimation.

Särskilt besvärligt är det vid så kallade grenspecialiteter, erfar Gunilla Burénius. Läkare med en utländsk påbörjad – men inte färdig – barnläkarspecialisering måste för att bli barnkirurg enligt den nya ST-utbildningen först bli svensk allmänkirurg.
Barnkirurgi var tidigare en basspecialitet.
Läkarförbundet anser att övergångsreglerna rimmar illa med såväl bristen på läkare som ambitioner om arbetskraftens ökade rörlighet.