Hur känns det att få utmärkelsen?
– Det är glädjande. Det var en artikel som var trög att komma i gång med, men när jag väl var klar tyckte jag att den inte blev så tokig, säger Mikael Karlberg.
Den prisbelönta artikeln ingick i ett temanummer om yrsel och är en mycket konkret beskrivning av hur man bör handlägga en patient som kommer in på akuten eller vårdcentralen med akut yrsel.
– Det finns få symtom som gör en patient så vettskrämd som yrsel. Även doktorer blir skrämda eftersom man inte vet hur man ska ta sig an patienten, säger Mikael Karlberg.
En patient som bara har yrsel och inga andra symtom har i fyrtionio fall av femtio ingen allvarlig sjukdom. Kruxet är att skilja ut de övriga.
– Här har det kommit fram mycket ny kunskap de senaste decennierna, men kunskaperna är inte spridda. Ett skäl är att de inte handlar om läkemedel och högteknologisk utrustning där industrin har ett intresse av att utbilda.
Själv har Mikael Karlberg intresserat sig för yrselsjukdomar i 20 års tid.
– Mycket har jag lärt mig när jag var i Sydney som post doc 1999–2000 och arbetade med professor Michael Halmagyi, som är en av de ledande personerna på området och som utvecklat en del av de metoder jag beskriver.
Huvudbudskapet i artikeln kan tyckas lite paradoxalt för att komma från en öronläkare:
– Det viktigaste är att se patienten djupt i ögonen. De flesta har inte koll på det utan börjar knacka reflexer och liknande. Men i ögonen finns oftast svaret på var patientens yrsel sitter.