Årets pristagare är Anna Myredal, den läkare i Varberg som i somras polisanmäldes av dåvarande sjukhuschefen för olovligt dataintrång i en patientjournal, se Läkartidningen nr 38/2009 . Hon hade av kolleger ombetts skriva en avvikelserapport om en äldre kvinna som avlidit i väntan på akutavdelningen. I samband med det hade hon under en minut loggat in i patientens journal. Förundersökningen lades ner eftersom hon inte befanns ha gjort sig skyldig till något brott.
En lex Maria-anmälan om »felaktig prioritering« i samband med dödsfallet gjordes. Läkare på sjukhuset hade också gått ut i medier och pekat på platsbrist.
Sedan dess har både verksamhetschefen och sjukhuschefen avgått.
Den här veckan har Socialstyrelsen, enligt Landstinget Hallands webbplats, besökt Sjukhuset i Varberg för att ge återkoppling på en inspektion som gjordes i somras. Socialstyrelsen ser, enligt landstinget, positivt på att sjukhuset genomfört flera åtgärder för att förbättra vårdplatssituationen och patientsäkerheten på medicinkliniken och akutmottagningen.
Sjukhusläkarföreningen delade även ut Friska sjukvårdspriset till Dagens Medicins förre chefredaktör Per Gunnar Holmgren.
Båda priserna ska uppmärksamma yttrandefriheten.


»Vi måste vissla ibland, för våra patienter är gamla och sjuka. De visslar inte. De viskar knappt«, sa Anna Myredal, när hon tog emot priset. Foto: Urban Orzolek