Regeringen satsar en halv miljard kronor på bättre sjukintyg. Landsting som når minst 50 procent fullständigt ifyllda underlag ska få dela på 75 miljoner kronor, medan de som når minst 70 procent får dela på ytterligare lika mycket, enligt en överenskommelse som har slutits mellan Socialdepartementet och SKL.
2011 måste läkarna nå 80 procent helt ifyllda medicinska underlag för att landstingen ska komma i åtnjutande av pengarna.
– Två tidigare undersökningar som gjorts visar att 26 procent av intygen varit fullständiga, men att Försäkringskassan samtidigt bara returnerat 4 procent. Detta är något som Riksrevisionen haft synpunkter på, säger Anna Östbom, handläggare, enheten vård och omsorg, Sveriges Kommuner och landsting.
Tidigare informationssatsningar kring sjukintyg har riktat sig till allmänspecialister i primärvården.
– Det gäller nu att utbilda onkologer och andra specialister i hur man fyller i sjukintygen korrekt. Den information som Försäkringskassan behöver ska finnas med, så att patienter får den sjukskrivning man behöver, säger Anna Östbom.
Marie Wedin, ordförande i Sjukhusläkarföreningen och andra vice ordförande i Läkarförbundets centralstyrelse, framhåller att de nya sjukintygen måste utformas på ett sådant sätt att såväl läkare som Försäkringskassans granskare kan känna igen sig i intygen.
– Kraven på uppgifter som ska fyllas i har blivit mer omfattande, och ibland från ett läkarperspektiv tyvärr helt irrelevanta. Sedan är det självklart bra om sjukhusläkare får lära sig att skriva intyg. Det är viktigt att man satsar även på specialister utanför allmänmedicin, säger Marie Wedin.
Satsningen är en del i den så kallade sjukskrivningsmiljarden, som nu förlängs med ett tvåårigt avtal. Projektet innehåller en rörlig och en villkorad del. Den rörliga delen utgår som tidigare i proportion till utvecklingen av sjukfrånvaron i landstingen.