Regeringen aviserade onsdagen den 9 december en ny förordning som innebär att staten medfinansierar företagshälsovårdens insatser och bedömningar de första 45 sjukdagarna. Detaljer är ännu inte klara, men huvuddragen innebär att sådana insatser subventioneras med som högst 4 500 kronor för insatser för den anställdes återgång i arbete. En förutsättning är att arbetsgivare tillskjuter minst hälften av kostnaden. Läkarbesök vid företagshälsovården – som innefattar en bedömning av den anställdes arbetsförmåga – subventioneras med högst 350 kronor per läkarbesök. Medicinsk service i anslutning till läkarbesök, till exempel röntgen och laboratorieanalyser, bekostas i huvudsak av staten.
Ett mindre, generellt grundbidrag kommer också att utgå vid vanliga läkarbesök i syfte att locka småföretagen att anlita företagshälsovården.

Företagshälsovårdens motprestation blir att leva upp till tydligare kompetenskrav. För att insatser ska godkännas för finansiering i det nya systemet krävs kunskap om förhållandena på den anställdes arbetsplats, liksom kompetens inom arbetsorganisation, beteendevetenskap, ergonomi, hälsovetenskap, medicin, rehabilitering och teknik.

Svenska företagsläkarföreningens ordförande, Jan Rosén, välkomnar den nya förordningen. Kompetenskraven tolkar han som ett erkännande av företagshälsovården:
– Det är bra att man ställer ordentliga kompetenskrav. Det innebär att företagshälsovårdens specialitet accepteras och att distriktsläkarna tidigt kan remittera patienter till företagshälsovården, säger Jan Rosén.
Företagshälsovårdens branschföreträdare, Lars Hjalmarson, vd för Föreningen Svensk företagshälsovård, välkomnar den nya förordningen men påpekar att volymmässigt kommer subventionerna bara att utgöra 10–15 procent av företagshälsovårdens verksamhet.
– Jag är i allt väsentligt nöjd med konstruktionen. Det är ett litet men tämligen välriktat stöd som underlättar tidigare insatser i sjukskrivningsprocessen, där det är bevisat att chansen att lyckas är som störst, säger Lars Hjalmarson.

Vad är du mest nöjd med?
– Dels att vi i huvudsak löser frågan om finansiering av medicinsk service, dels att tidiga insatser premieras. Vi kommer in i ett tidigt skede, innan Försäkringskassan hunnit bli inblandad.

Det statliga stödet, 550 miljoner kronor från 1 januari 2010 och framåt, hämtas från den pott för företagshälsovård och medicinsk rehabilitering som aviserades i budgetpropositionen för 2008 men som hittills fryst inne (se LT nr 7/2009 sidorna 416-7). Med förordningen om »bidrag till företagshälsovården med vissa insatser inom rehabiliteringsområdet« förskjuts fokus från primärvård och vårdval, som stod i fokus när staten och Sveriges Kommuner och landsting tecknade avtal sommaren 2008, till att »medicinskt förebygga, utreda och behandla arbetsrelaterade och icke-arbetsrelaterade sjukdomar och skador«.