Exemplen i medierna de senaste dagarna på svårt sjuka personer som tvingas söka nytt jobb trots att de kan arbeta kvar på deltid hos sin arbetsgivare kallar Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm för »hårresande«. Samtidigt är hon inte förvånad över att de nu dyker upp.
– Nej, tyvärr är det just väldigt tydliga exempel på det som vi försökte beskriva i vårt remissvar.
Läkarförbundet var, när den nya sjukförsäkringen remissbehandlades, på det hela taget positivt till den reformerade sjukskrivningsprocessen med dess ambition att förhindra långa och passiva sjukskrivningar. Men när det gäller undantagen från regeln att arbetsförmågan efter 180 dagar ska prövas mot hela arbetsmarknaden var förbundet kritiskt. Kritiken handlade om att de »särskilda skäl« som måste till för att medge undantag är för snävt definierade. Bara personer med tydliga diagnoser kan i dagsläget komma i fråga och bara om man uppfyller specifika villkor, exempelvis står i kö för operation.
– Vi skrev i vårt remissvar att man måste ha en viss flexibilitet. Nu har man definierat tre specifika grupper som kan få förlängd sjukpenning, och det anser vi inte att man kan göra, utan man måste lämna ett visst utrymme för handläggaren att värdera det enskilda fallet utifrån läkarens bedömning.
När det gäller personer som redan har en anställning och kan arbeta vidare på deltid anser Läkarförbundet att det är bättre än att prövas mot den reguljära arbetsmarknaden.
– Det handlar inte bara de som blir successivt sämre utan också de som genomgår långdragna behandlingar. Då är det inte rimligt att man ska söka nytt jobb om man har en förstående arbetsgivare, säger Eva Nilsson Bågenholm.
Behövs det en ny lag eller är det en tolkningsfråga?
– Det är lite svårt att säga. Jag tycker inte att man ska vara rädd för att stifta nya lagar när det dyker upp nya problem. Men det viktiga är att lagstiftaren och Försäkringskassan blir överens så att patienten inte blir sittandes emellan.
Enligt ett utskottsinitiativ från regeringspartierna ska reglerna nu skrivas om så att man inte ska prövas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagars sjukskrivning om det kan anses som »oskäligt«. Exempel som anges är vid progressiva sjukdomstillstånd, när patienten genomgår en långvarig rehabilitering eller behandling för att förebygga återfall i allvarlig sjukdom. Ändringen föreslås gälla från 1 januari 2010.