Bland det som ska behandlas inom ramen för utredningen finns det obligatoriska medlemskapet i en yrkes- och lokalförening, reducerad medlemsavgift för vissa grupper och frågan om huruvida Läkarförbundets bör verka för en sammanslagning med Läkaresällskapet.
Där ingår också frågan om presidieledamöter ska kunna sitta i styrelser för delföreningar, där åsikterna går starkt isär inom CS. Läkarförbundets vd, Håkan Wittgren, förnekade dock att utredningen var ett tjänstemannagrepp för att gömma undan känsliga frågor.
­– Men i stället för att lösa delfrågorna en och en och riskera att hamna i konfliktsituationer, förordar vi att man först gör en förutsättningslös analys av vart omvärlden är på väg. Det är viktigt att kampen inte står internt, där man försöker vinna makt på bekostnad av varandra, utan att hela läkarkåren vinner samlat, sa Håkan Wittgren, och nämnde vårdval, regionalisering, nationella vårdkoncerner och fler egenföretagande läkare som exempel på företeelser som ställer nya krav på förbundet och dess organisation.
Stephan Stenmark, observatör från infektionsläkarföreningen, undrade om delföreningarna skulle involveras eller om det blir ett internt grupparbete i CS.
­ – Om det inte blir någon transparens blir det svårt att ta ställning på nästa fullmäktigemöte.
Håkan Wittgren lovade att ingen skulle glömmas bort, och påpekade att man avser att anlita utomstående kompetens i analysarbetet.
– Det kommer inte att bli ett internt grupparbete i CS. Då blir det svårt, om jag ska vara diplomatisk.

Resultatet av analysen ska presenteras för fullmäktige 2010, då olika tänkbara vägval ska läggas fram. En diskussion uppstod vid utskottsbehandlingen om huruvida ett år är nog med tid för en så pass omfattande utredning.
– När man sätter i gång kommer det att vara februari eller mars. Sedan är det sommar. Så kommer hösten och man måste börja skriva. Det är för kort tid för så komplexa frågor med så många intressenter, sa Elisabet Rimeika, Värmlands läkarförening, som ville ge utredningen ett år till på sig.
Mikael Rolfs från CS hade förståelse för den oron, men menade att en del av arbetet redan var gjort och att det bara var att »blåsa av dammet«.
– Och vi behöver en viss drive. Annars springer omvärlden ifrån oss och vi får svårt att representera kolleger med nya anställningsförhållanden.